ΦΡΙΚΗ: ΕΘΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

irakΟι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται για τις μειονότητες στο Ιράκ μπροστά στην επέλαση-σοκ του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο βορρά. Η ιρακινή κυβέρνηση αναφέρει ότι οι σουνίτες ισλαμιστές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, θάβοντας ορισμένα από τα θύματά τους ζωντανά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μοχάμεντ Σία αλ-Σουστάνι δήλωσε στο πρακτορείο Reuters την Κυριακή ότι οι τζιχαντιστές έχουν απαγάγει επίσης περίπου 300 γυναίκες για να τις χρησιμοποιήσουν ως σκλάβες.

«Έχουμε αποδείξεις από τους Γεζίντι που διέφυγαν από την Σιντζάρ και ορισμένους που γλίτωσαν από το θάνατο, καθώς και φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος, που δείχνουν πέραν αμφιβολίας ότι οι συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 500 Γεζίντι αφού κατέλαβαν την πόλη Σιντζάρ» δήλωσε ο υπουργός.

Οι σιίτες και οι μειονότητες των χριστιανών και των Γεζίντι θεωρούνται «άπιστοι» από το Ισλαμικό Κράτος που έχει κηρύξει χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχει.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έθεσαν την περασμένη Κυριακή υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σίντζαρ των Γεζίντι, μειονότητας τα μέλη της οποίας μιλούν την κουρδική γλώσσα και τηρούν προϊσλαμική θρησκεία με στοιχεία από τον ζωροαστρισμό. Για τους σουνίτες ισλαμιστές οι Γεζίντι είναι «λάτρεις του σατανά».

«Κάποιοι από τα θύματα, ανάμεσά τους γυναίκες και τα παιδιά, θάφτηκαν ζωντανοί σε διασκορπισμένους μαζικούς τάφους εντός και γύρω από την Σιντζάρ» ανέφερε ο Ιρακινός υπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουστάνι.

Με τη διεθνή ανησυχία στο «κόκκινο» για τον κίνδυνο γενοκτονίας στο ιρακινό έδαφος, οι ΗΠΑ προχώρησαν την Κυριακή σε τρίτο γύρο αεροπορικών βομβαρδισμών κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στην πόλη Σιντζάρ για την υπεράσπιση των Γεζίντι.

Ταυτόχρονα αεροσκάφη της βρετανικής αεροπορίας προχώρησαν τη νύχτα σε ρίψεις πακέτων τροφίμων και νερού, καθώς και σκηνών, φίλτρων νερού και λαμπτήρων που φορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων.

Η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στο Όρος Σιντζάρ, όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης, έφτασε το πρωί της Κυριακής στη Βαγδάτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς για συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία σχετικά με την προσπάθεια ανάσχεσης της προέλασης των τζιχαντιστών στα βόρεια της χώρας.

Ο Φαμπιούς απηύθυνε κάλεσμα προς τους αντίπαλους πολιτικούς στο Ιράκ να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ικανή να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών.

Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Λοράν Φαμπιούς θα κατευθυνθεί αργότερα εντός της ημέρας στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο Ιράκ από τον Ιούνιο οδηγώντας ειδικά την τελευταία εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς μέλη μειονοτήτων, χριστιανούς και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, να τραπούν σε φυγή για να γλιτώσουν.

I=in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ