ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ

κτηνοτροφοιΕπιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Κουκουλόπουλο, απέστειλε σήμερα η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής, που απειλείται με οικονομική καταστροφή, εξαιτίας του νέου υπολογισμού της εξισωτικής αποζημίωσης και των ρυθμίσεων για τους βοσκότοπους.

Στην επιστολή που κοινοποιούν και στον πρωθυπουργό αναφέρουν τα εξής:

«Σήμερα μετά την εικονική πληρωμή της εξισωτικής οι κτηνοτρόφοι μένουν επί ξύλου κρεμάμενοι διότι το θέμα των βοσκοτόπων όπως εγκληματικά αποφασίσθηκε και  σχεδιάστηκε αφήνει εκτός πληρωμής τους κτηνοτρόφους οι οποίοι άναυδοι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη κατάσταση.

Η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας εδώ και τρία  τουλάχιστον χρόνια επισημαίνει το θέμα οριοθέτησης των βοσκοτόπων δίνοντας προτάσεις και λύσεις.

Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος και ούτε καν ίδρωσε το αυτί τους, με αποτέλεσμα να παρθούν καταδικαστικές αποφάσεις με ελαφρά την καρδία  έτσι ώστε βοσκότοποι να θεωρηθούν δάση και να μείνουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι χωρίς επιλέξιμο βοσκότοπο και φυσικά χωρίς εξισωτική επιδότηση.

Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από τον Πρωθυπουργό για να μην υπάρξει μείωση της εξισωτικής, όμως φέτος αυτό που συνέβη ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όχι μόνο μειώθηκε το ποσό της εξισωτικής αλλά δημιουργήθηκε και το θέμα των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται στην κυριολεξία στον γκρεμό με ότι αυτό συνεπάγεται εφόσον τα χρήματα της εξισωτικής είναι γνωστό σε όλους ότι πηγαίνουν σε εκκρεμότητες που δεν παίρνουν αναβολή (κόστος μεταφοράς ζώων, πληρωμή ζωοτροφών, πληρωμή δανείων κτλ).

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η κτηνοτροφία με τέτοιες ενέργειες θα σβήσει και μαζί της άλλα 15 επαγγέλματα που συντηρούνται από αυτή .

Ενημερώνουμε όλους εσάς τους υπεύθυνους που παίρνεται αποφάσεις για το μέλλον της κτηνοτροφίας ότι πρέπει να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώστε άμεσα όμως π.χ. οι αίγες βόσκουν στα δάση. Πώς μπορείτε να αποκλείσετε τον βοσκότοπο που αποτελεί τον φυσικό χώρο της βοσκής των αιγών και ταυτόχρονα να ανακοινώνεται, ότι το γίδινο γάλα έχει παγκόσμια ζήτηση και πρέπει να στραφούμε προς την αύξηση της παραγωγής μας σε αίγες.

Ζητούμε    από την Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να ταχτοποιήσει το θέμα δίνοντας πολιτική λύση εδώ και τώρα!

Να γίνουν άμεσα οι πληρωμές της εξισωτικής με το καθεστώς που επικρατούσε και τα προηγούμενα χρόνια . Η κτηνοτροφία πρέπει να μείνει ζωντανή ! Αναλάβετε τις ευθύνες σας πριν είναι πολύ αργά…»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ