Ε.Ε.: ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ

ροδακιναΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά προς την καθιέρωση μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδάκινων και νεκταρινιών, συγκεκριμένα, με την αύξηση των ποσοτήτων φρούτων που θα είναι επιλέξιμες για επιχειρήσεις απόσυρσης από την αγορά και δωρεάν διανομή.

Οι συγκεκριμένες αγορές έχουν πληγεί σοβαρά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ πρόσθετη πίεση ασκείται τώρα από την απαγόρευση των εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία.

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε τα εξής: “Μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδακίνων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξη της αγοράς και έχω την πρόθεση να δράσω πάραυτα. Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης. Έχω δηλώσει σαφέστατα ότι δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχω έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά· το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Παρακολουθούμε από κοντά τις αγορές και δεν θα διστάσω να πράξω το ίδιο για τη στήριξη και άλλων τομέων εξαρτημένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον είναι αναγκαίο.”

Τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης). Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα. Το μέτρο αυτό ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, όμως η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της αγοράς και επιτάχυνε την ανάγκη ανάληψης δράσης.

Ιστορικό

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδακίνων (ετήσιος όγκος παραγωγής στην ΕΕ = 2,4 – 2,5 εκατομμύρια τόνοι) και νεκταρινιών (1,1 – 1,2 εκατ. τόνοι) είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Αν και υπάρχει πάντα μια εποχική διακύμανση στην αγορά λόγω των καιρικών συνθηκών, φέτος υπήρξαν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, αυξήθηκε η παραγωγή και επιταχύνθηκε η ωρίμανση έτσι ώστε να υπάρχει πολύ έντονη διάθεση προϊόντων στην έναρξη της σεζόν από ό,τι συνήθως, και όχι μια ισόρροπη κατανομή της προσφοράς κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Στη συνέχεια, οι πιο δροσερές και υγρές συνθήκες τον Ιούνιο και Ιούλιο επιβράδυναν την κατανάλωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ