ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΜΠΑΕΙ

YPIΈνα τσιμπούρι, το Lone Star, που υπάρχει στο Long Island, Νέα Υόρκη, μεταφέρει μια ουσία στο σάλιο του, η οποία προκαλεί σε όσους τσιμπάει σοβαρή αλλεργία στο κρέας των άλλων θηλαστικών.

Η μόλυνση, η οποία εξαπλώνεται σε όλη την δυτική κομητεία του Suffolk, είναι αρκετά σοβαρή, και τουλάχιστον 200 άνθρωποι είδαν αλλεργιολόγο κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ άλλοι γιατροί αναφέρουν ότι βλέπουν δύο με τρεις περιπτώσεις την εβδομάδα

Τα τσιμπούρια φέρουν ένα σάκχαρο γνωστό ως alpha-gal, που δεν είναι υπάρχει στο ανθρώπινο αίμα, αλλά βρίσκεται σε πολλά θηλαστικά όπως οι αγελάδες και οι χοίροι, καθώς και στο τρίχωμα της γάτας. Κανονικά, όταν το alpha-gal προσλαμβάνεται μέσω του φαγητού, ο οργανισμός το χωνεύει κανονικά.

Ωστόσο, όταν ένα τσιμπούρι που φέρει το άλφα-gal τσιμπήσει το θύμα του, εισάγει την ουσία απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, όπου εκλαμβάνεται ως ξένο σώμα και πιθανή απειλή από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα για την αντιμετώπιση της απειλής, τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούνται κάθε φορά που το άτομο λαμβάνει α-gal. Η αλλεργική αντίδραση που ακολουθεί μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πρήξιμο, φαγούρα, δυσκολία στην αναπνοή και την αίσθηση ότι «καίγεσαι».

Τα τσιμπούρια Lone Star δεν προκαλούν τη νόσο του Lyme.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι αν πρόκειται για μόνιμη κατάσταση, αν και ο αριθμός των αντισωμάτων που αναπτύσσουν τα θύματα φαίνεται να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι διαρκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι, όταν βρισκόμαστε στην εξοχή -ειδικά σε δάση- για πεζοπορία, ή οποιαδήποτε μορφή διασκέδασης θα πρέπει να φοράμε κάλτσες, μακριά παντελόνια και μπλούζες με μακριά μανίκια. Αν όχι, βάζουμε εντομοαπωθητικά, ειδικά το καλοκαίρι.

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να γίνετε –αν ζείτε στην αμερικανική ήπειρο, όπου απλώνεται με γρήγορους ρυθμούς- ακούσια χορτοφάγος…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ