ΟΙ ΚΟΝΤΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

κοντοςΗ ερευνητική ομάδα από το ιατρικό κέντρο Kuakini της Χονολουλού ανέδειξε μια άμεση σχέση ανάμεσα στο μικρό ύψος και τη μεγάλη διάρκεια ζωής στους Ιάπωνες άνδρες. Οι ερευνητές χώρισαν τους άνδρες σε δύο ομάδες, σε αυτούς που είχαν ύψος λιγότερο από 1.58m και σε αυτούς που είχαν ύψος πάνω από 1.65m.

Βρέθηκε λοιπόν, ότι οι άνδρες που ανήκαν στην πρώτη ομάδα με το μικρότερο ύψος έζησαν περισσότερα χρόνια από τους ψηλότερους άνδρες της δεύτερης ομάδας. Η σχέση μάλιστα φαινόταν σε όλο το εύρος των αναστημάτων, από τα 1.52m έως τα 1.82m. Όσο πιο ψηλός ήταν κανείς τόσο λιγότερο ζούσε.

Η διερεύνηση της παραπάνω σχέσης έδειξε ότι οι πιο κοντοί άνδρες ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα γονίδιο, το FOXO3, το οποίο θεωρείται ότι έχει μια προστατευτική δράση που σχετίζεται με τη μακροβιότητα. Παράλληλα, βρέθηκε ότι οι άνδρες μικρότερου ύψους είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους, καθώς και να εμφανίζουν λιγότερο συχνά καρκίνο.

Η μελέτη αυτή δείχνει για πρώτη φορά ότι το μέγεθος του σώματος σχετίζεται με αυτό το γονίδιο, το οποίο ήταν ήδη γνωστό από τα πειραματικά μοντέλα ζώων για τη διερεύνηση της διαδικασίας της γήρανσης, αλλά δε γνώριζαν τίποτα για την έκφραση του στους ανθρώπους.

Η ανθρώπινη εκδοχή του γονιδίου βρέθηκε να είναι ίδια ή ελαφρώς διαφορετική από αυτή των ποντικιών, των σκωλήκων, των μυγών, ακόμα και της μαγιάς και φαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις το γονίδιο είναι σημαντικό για τη μακροβιότητα. Στη μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1965, συμμετείχαν 8006 αμερικανοί άνδρες ιαπωνικής καταγωγής που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1900 και το 1919.

Ο τρόπος ζωής και οι συνθήκες διαβίωσης των ανδρών αυτών παρακολουθήθηκαν στενά με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα από μια χρονική περίοδο 50 σχεδόν ετών. Είναι η μόνη προοπτική μελέτη με τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια στον πληθυσμό αυτό και παράλληλα, είναι το μόνο ερευνητικό πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο που διατηρεί μια αναλυτική και μακρόχρονη βάση δεδομένων με δημογραφικά και ιατρικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής.

Η Χονολουλού είναι ο ιδανικός τόπος για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας μελέτης όχι μόνο γιατί έχει πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής, αλλά και γιατί ο πληθυσμός της παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του στη Χαβάη. Σχεδόν 1200 από τους άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη έζησαν μέχρι τα 90 και τα 100 έτη, ενώ περίπου 250 από αυτούς είναι ακόμα ζωντανοί.

medicalnewstoday (Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com