ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥΣ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟ ΠΕΔΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε απόγνωση οι ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα που τώρα θα κληθούν να πληρώνουν και 5ευρω χαράτσι

ΠΕΔΥΔραματικά υποστελεχωμένο εξακολουθεί να είναι το ΠΕΔΥ στις περισσότερες πόλεις της χώρας καθώς με βάση τις καταγραφές, απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών. Συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.

Με το …κιάλι είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν πολλές φορές οι ασθενείς γιατρό της ειδικότητας τους στο ΠΕΔΥ εξαιτίας των ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε ορισμένες βασικές ειδικότητες.

Έτσι συχνά πυκνά αναγκάζονται να καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και να πληρώνουν τις επισκέψεις ολόκληρες από την τσέπη τους.

Οι μονάδες του ΠΕΔΥ πάντως σε πολλές περιοχές υπολειτουργούν ενώ δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των γιατρών. Ενδεικτικά :

Τα πολυιατρεία του ΠΕ∆Υ στις Σέρρες και στο Αγρίνιο δεν έχουν µικροβιολόγο.

Στο ΠΕ∆Υ της Λάρισας δεν υπάρχουν καρδιολόγοι, νευρολόγοι αλλά ούτε και ρευµατολόγοι.

Στο ΠΕ∆Υ της Κοζάνης δεν υπάρχουν µικροβιολόγοι, παιδίατροι, γυναικολόγοι. Οι ασφαλισμένοι στην Άρτα ψάχνουν να βρουν μικροβιολόγο ακόμη και για τα απλά.

Στο ΠΕ∆Υ Χανίων απουσιάζει η ειδικότητα του γυναικολόγου, του ορθοπεδικού αλλά και του παιδιάτρου ενώ στον νομό δεν είναι συμβεβλημένος µε τον ΕΟΠΥΥ ούτε ένας οφθαλμίατρος, ενδοκρινολόγος, ψυχίατρος αλλά και νευρολόγος.

Για εργαστηριακές εξετάσεις ούτε λόγος καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα απλά αντιδραστήρια. Εικόνα βέβαια γνώριμη καθώς ακόμη και από την εποχή του ΙΚΑ τα εργαστηριακά τμήματα είχαν υποβαθμιστεί εδώ και χρόνια. Γι αυτό εξάλλου και ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα δίπλα από όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

ΧΑΡΑΤΣΙ

Εν τω μεταξύ μετά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τα αλλεπάλληλα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, εν μέσω κρίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέο χαράτσι και στο ΠΕΔΥ του Άδωνι από τον Μάκη Βορίδη.

Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα από την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας η οποία εν μέσω θέρους επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για να αυξηθούν τα έσοδα εν αναμονή και της τρόικας τον επόμενο μήνα.

Έτσι είναι πολύ πιθανό μετά το 5ευρω που εφαρμόζεται στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για μία επίσκεψη, αντίστοιχο χαράτσι να επιβληθεί και στο ΠΕΔΥ και τα πολυιατρεία.

Παρόλο το γεγονός ότι το ΠΕΔΥ του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχει βρεί ακόμη το βηματισμό του ώστε να εξυπηρετεί τους ασθενείς η επιβολή του νέου χαρατσιού θα ενισχύσει τον προυπολογισμό του υπουργείου υγείας.

Να υπενθυμισθεί εδώ ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εμμέσως πλην σαφώς δεν είχε αρνηθεί το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο και ο σχετικός νόμος για το ΠΕΔΥ που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται σταδιακά προβλέπει επίσκεψη και 5ευρω.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Σήμερα πάντως οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τόσο στα Κέντρα Υγείας όσο και στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων όπου προσφεύγουν για να δουν ειδικό γιατρό. Από το χαράτσι εξαιρούνται οι ανασφάλιστοι και οι άποροι καθώς και κάποιες κατηγορίες βαρέως πασχόντων.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΠΕΔΥ που παρουσιάζει προβλήματα κυρίως με έλλειψη ειδικοτήτων γιατρών η πολιτική  ηγεσία του υπουργείου υγείας υποστηρίζει πως παρά τις Κασσάνδρας τα όποια προβλήματα θα λυθούν με την πρόσληψη 1000 οικογενειακών γιατρών που θα ενταχθούν σύντομα στο σύστημα.

iatropedia.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com