ΛΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ…

I8IΤο οροπέδιο του Θιβέτ, του οποίου οι παγετώνες δίνουν νερό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία, ήταν τα τελευταία 50 χρόνια θερμότερο από ό,τι υπήρξε ποτέ τα τελευταία 2000 χρόνια.

Οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, προκαλώντας την υποχώρηση των παγετώνων και την ερημοποίηση των περιοχών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας του Οροπεδίου του Θιβέτ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν διπλάσια από το παγκόσμιο μέσο όρο,” σύμφωνα με την έκθεση.

Η υποχώρηση των παγετώνων θα μπορούσε να διακόψει την παροχή νερού σε βασικά ποτάμια της Ασίας συμπεριλαμβανομένων των Κίτρινου και Γιανγκτσέ της Κίνας, του Βραχμαπούτρα της Ινδίας, και των Μεκόνγκ και Σαλουίν της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τον Μάιο, Κινέζοι επιστήμονες είπαν ότι οι παγετώνες του Θιβέτ είχαν συρρικνωθεί κατά 15% – περίπου 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα – κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

Η νέα έκθεση αναφέρει ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οροπέδιο είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των πλημμυρών και των κατολισθήσεων στην περιοχή. Ωστόσο, ανέφεραν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας βελτίωσε το τοπικό οικοσύστημα.

Οι επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση να εργαστεί για τη μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο εύθραυστο περιβάλλον της περιοχής.

Όμως, το Πεκίνο χτίζει μια σειρά από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα εκεί, και αναμένεται να ξεκινήσει η  κατασκευή πολλών μεγάλων φραγμάτων μέχρι το 2020. Η Κίνα έχει ήδη κατασκευάσει χιλιάδες φράγματα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Η Ινδία, επίσης, σχεδιάζει μια σειρά από υδροηλεκτρικούς σταθμούς κατά μήκος του ποταμού Βραχμαπούτρα – περισσότερες από 100 προτάσεις βρίσκονται υπό εξέταση – καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ