ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

PASOKΕξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς με άξονα το ΠΑΣΟΚ, αλλά με στόχο στην ουσία τη δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα, φαίνεται ότι επιδιώκει να δρομολογήσει εντός του φθινοπώρου ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Εξελίξεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διάσπαση το υπάρχον ΠΑΣΟΚ,

καθώς οι αντιρρήσεις για το επιδιωκόμενο εγχείρημα είναι πολλές και από πολλά εκ των λεγομένων παλαιών στελεχών του κόμματος.

Τα στελέχη αυτά είναι που «διαβάζουν» πίσω από τα λεγόμενα Βενιζέλου για επικείμενο συνέδριο της «δημοκρατικής παράταξης» την πρόθεση του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί ο ίδιος ενός νέου σχήματος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, με συνιστώσες, α λα ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το σχήμα θα αποτελεί απλώς μία από τις συνιστώσες και ενδεχομένως, λένε οι πληροφορίες, να υπάρξει και νέος πρόεδρος του κόμματος. Κι αυτό γιατί ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος επιφυλάσσει για τον εαυτό του τον ρόλο του προέδρου του νέου φορέα.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης

Οι αντιδράσεις ωστόσο για τις διαφαινόμενες προθέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται.

Ο στενός συνεργάτης του Γ. Α. Παπανδρέου Μιχ. Καρχιμάκης με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει πάρει θέση, σημειώνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ ήταν και πρέπει να είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης και όχι παρά φύσιν υποτιμημένη συνιστώσα αλλού νεότευκτου σχήματος. Το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από πονηρές μεθοδεύσεις αλλαγής ονόματος, αλλά από αλλαγή πολιτικής, με περιεχόμενο και σαφές ξεκαθάρισμα της θέσης του από τη Δεξιά, που να εκφράσει μέσα στις δυσκολίες της εποχής με ορθολογικό και ριζοσπαστικό τρόπο τους ανθρώπους που μας στήριξαν εδώ και σαράντα χρόνια».

Ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον Ευάγγ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο των επιδιώξεών του, να απέτρεψε τον νυν υπουργό Παιδείας και αρχηγό της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδ. Λοβέρδο να επανενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ.

Ως επιπλέον επιχείρημα για τις προθέσεις οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του επικαλούνται και το γεγονός ότι οι ημερομηνίες για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, παρότι απομένουν λίγες μέρες για να μπει ο Σεπτέμβριος. Και υποτίθεται, λένε, ότι βάσει της απόφασης της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο τέλος του επόμενου μήνα θα υπάρξει απολογισμός για τα πεπραγμένα και για την κατεύθυνση του συνεδρίου: Αν δηλαδή θα είναι του ΠΑΣΟΚ ή της «δημοκρατικής παράταξης».

Ο Γ. Παπανδρέου πάντως δεν έχει πάρει θέση. Δεν έχει δε αφήσει καν να διαφανεί αν ο ίδιος θα είναι παρών στο όποιο συνέδριο. Καλά γνωρίζοντες διατείνονται πως αν τελικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παραστεί, αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της οριστικής του αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγ. Βενιζέλου.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός να μην είναι καν υποψήφιος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, παρότι εκλέγεται αυτοδικαίως, δίχως σταυροδοσία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε, δεν θα ήταν έκπληξη μετά τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου να συστήσει ένα νέο δικό του κόμμα ή να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, Ανδ. Παπανδρέου, τον οποίο «η Δεξιά απαξιώνει σε κάθε ευκαιρία, υπό την πλήρη ανοχή του Ευάγγ. Βενιζέλου».

 

Αλίκη Μάτση (efsyn.gr)

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ