Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑ…

ÐÅÑÁÌÁ ÅÑÃÁÔÉÊÏ ÁÔÕ×ÇÌÁΑπό τη μία κεντρίζει το ενδιαφέρον και από την άλλη προκαλεί πολλά ερωτήματα η είδηση που πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ελληνική Γνώμη»και σύμφωνα με την οποία Έλληνες ηλικίας 18 – 27 ετών απόφοιτοι σχολείων μπορούν να πάνε στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν σε διάφορα επαγγέλματα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημοσίευσε την νέα εγκύκλιο περί του ειδικού Ομοσπονδιακού Προγράμματος για την “Προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας των ενδιαφερομένων για περαιτέρω εκπαίδευση νέων από την Ευρώπη (MobiPro-EU)”.

Φυσικά στόχος αυτού του προγράμματος είναι, με κάλυμμα τη συνεισφορά στον αγώνα εναντίον της νεανικής ανεργίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ικανοποίηση των υφιστάμενων αναγκών εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

Για το ποιες ειδικότητες παρουσιάζουν έλλειψη και απαιτείται επιπλέον δυναμικό θα αποφανθεί το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον Νοέμβριο η υπηρεσία θα έχει τον κατάλογο με τα επαγγέλματα και του εργοδότες που ζητούνε νέους για εκπαίδευση.

Η διαδικασία

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδικασία συμβουλευτικής η οποία μπορεί να γίνει δια τηλεφώνου. Μπορούν να πάρουν μέρος νέοι και νέες από 18 – 27 ετών που ενδιαφέρονται, είναι ευρωπαίοι πολίτες, ζουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτους ή διαμένουν κατά την υποβολή της αίτησης τους στην Γερμανία, λιγότερο από τρεις μήνες, και έχουν απολυτήριο Λυκείου.

Μετά την συμβουλευτική και την αρχική επιλογή η αρμόδια υπηρεσία Εξεύρεσης Εργασίας για Αλλοδαπούς και Εξειδικευμένο Προσωπικό (ZentraleAuslands- undFachvermittlung ή ZAV) του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας (BundesagenturfürArbeit ή ΒΑ) θα προωθήσει τους νέους στους εργοδότες που διαθέτουν θέσεις μαθητείας. Η υπηρεσία θα συνοδεύει τους νέους και νέες κατά την εκπαίδευσή τους.

Αν οι νέοι δεν γνωρίζουν την Γερμανική γλώσσα θα προωθηθούν σε τμήματα γερμανικής έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το επίπεδο γνώσης Β1. Τα πρώτα τμήματα εκμάθησης της γερμανικής μπορεί να τα παρακολουθηθούν και στην Ελλάδα αφού η αρμόδια υπηρεσία συνεργάζεται με το Goethe Institut και άλλα ιδρύματα εκμάθησης γλώσσας.

Οι απαραίτητες πληροφορίες και η συμβουλευτική μπορεί να γίνει και στην αγγλική γλώσσα. Έξοδα δεν προκύπτουν για τους ενδιαφερόμενους.

Τα ερωτήματα

Και μέχρι εδώ όλα καλά. Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν τα ερωτήματα για το που το πάει τελικά η Γερμανια η οποία συγκεντρώνει, μέσα από επιλογή – συμβουλευτική, τους καταλληλότερους για τεχνικά επαγγέλματα και εργασίες νέους από την Ελλάδα και άλλες φτωχές χώρες, τους οποίους θα διαθέσει ως φθηνό εργατικό δυναμικό στο πλαίσιο της μαθητείας σε επιχειρήσεις της χώρας.

Δημιουργείται ή δεν δημιουργείται έτσι αθέμιτος ανταγωνισμός με άλλες χώρες, αφού η γερμανική βιομηχανία θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να παράγει φθηνά, ποιοτικά και κυρίως ανταγωνιστικά προϊόντα εξαιτίας και του ελάχιστου έως μηδενικού κόστους εργασίας;

Αποψιλώνονται φτωχές χώρες όπως η Ελλάδα από δυναμικό που θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μια πιθανή αναπτυξιακή προοπτική;

Επίσης κανείς δεν αναφέρει τι θα γίνει με όλους αυτούς που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα μαθητείας και δεν προσληφθούν από τον ιδιώτη επιχειρηματία. Προφανώς θα επιστρέψουν στην Ελλάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης ζητώντας στηρίγματα αλλά και επιδόματα ανεργίας αφού το να βρουν δουλειά ακόμη και ανειδίκευτου στη Γερμανία φαντάζει άπιαστο όνειρο με δεδομένο ότι πάνω από 40.000 Έλληνες ζουν σήμερα με επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

Τέλος ένα ακόμη ερώτημα που μαζί με τα παραπάνω χρίζει απαντήσεως είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα προπαγανδίζει κάποια ελληνίδα η οποία είναι Εισηγήτρια Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας στη Διακονία της προτεσταντικής εκκλησίας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και Λίπε.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ