Πολύ κοντά στο να αποκαλύψουν το μυστικό που κρύβει για χιλιάδες χρόνια το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, είναι οι αρχαιολόγοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας αποκάλυψη.
Είναι βέβαιο ότι έπειτα από αναμονή 2.300 ετών, η είσοδος στον τύμβο είναι θέμα ημερών και αμέσως μετά θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα της προσωπικότητας ή των προσωπικοτήτων που ετάφησαν εκεί.
Η διάνοιξη θα πρέπει να γίνει με «χειρουργικές» κινήσεις από τους ειδικούς μηχανικούς του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του οικοδομήματος μια διαδικασία που θα διαρκέσει 15 ημέρες.
Όμως ήδη η Αικατερίνη Περιστέρη, επικεφαλής της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τις Σέρρες, «εισέβαλε» με ειδική μικροκάμερα στο εσωτερικό του τύμβου από μια εσοχή μικρής διαμέτρου και που βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου και διέκρινε κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί πλήρως το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον τάφο της Αμφίπολης.
Κάποιοι αρχαιολόγοι πάντως εκτιμούν ότι το μνημείο είναι συλημένο κατά 90% από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων, ενώ στο σύνολό τους απορρίπτουν την πιθανότητα να πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, αφού θεωρούν ότι βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.
Επίσης απορρίπτουν το ενδεχόμενο να έχει ταφεί στην Αμφίπολη η Ρωξάνη, την οποία ο Κάσσανδρος θανάτωσε το 311 π.Χ. στην Αμφίπολη, αλλά και ο γιος του στρατηλάτη, Αλέξανδρος Δ΄ και το δικαιολογούν υποστηρίζοντας ότι «ο Λέοντας της Αμφίπολης», που έστεκε στην κορυφή του τύμβου, υποδεικνύει ανδρική ταφή.
Γνωρίζοντας τα της ανασκαφής αλλά και τα στοιχεία των μέχρι τώρα ερευνών τονίζουν ότι ο τύμβος στήθηκε για συμπολεμιστές του Μ. Αλεξάνδρου, στρατηγούς και ναυάρχους και μάλιστα ανήκοντες στην πρώτη γενιά που επέστρεψε στην Αμφίπολη το 320 π.χ. και έτοιοι ήταν ο κρητικής καταγωγής Νέαρχος, που υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μ. Αλεξάνδρου, ή ο ναύαρχος Λαομέδοντας.οι οποίοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν μια τέτοια κατασκευή. Πάντως δεν αποκλείουν, το μνημείο να είναι πολυάνδρειο.