ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΔΩΣΕ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

διαπλοκήΣημαντικές διατάξεις για την λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης επήλθαν με τον πρόσφατο νόμο 4279/2014 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της  8ης Αυγούστου 2014 και με τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έδωσε γη και ύδωρ στους μεγαλοκαναλάρχες της Αθήνας.

Αναλυτικά

Με το άρθρο Δεύτερο του νόμου 4279/2014, ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Αναλυτικότερα:

Με την παρ. 1 ορίζονται ποιες (οριζόντιες ή κάθετες) συμπράξεις ΜΜΕ δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση της παρ. 7 β του άρθρου 3 του ν. 3592/2007 (Α’ 161), προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρίας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού.

Με τις παρ. 2 παρέχεται η δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο προσωπικό που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο η ηλεκτρονικό ΜΜΕ, ώστε να πραγματοποιούνται οικονομίες κλίμακος.

Με την παρ. 3 παρατείνεται η προθεσμία για την αδειοδότηση παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου ψηφιακής εκπομπής που προβλέπεται από το άρθρο 18 του ν. 4208/2013 (Α’ 252) για την 31.12.2014 και προβλέπεται ότι μέχρι τη χορήγηση των αδειών παρόχου περιεχομένου, οι ενημερωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που εμπίπτουν στις διατάξεις του δύνανται να μεταβάλουν άπαξ τον χαρακτήρα του τηλεοπτικού τους προγράμματος σε μη ενημερωτικό, απευθύνοντας σχετική δήλωση στο ΕΣΡ.

Με την παρ. 4 παρατείνεται η προθεσμία για την προκήρυξη της αδειοδότησης ραδιοφωνικών σταθμών που προβλέπεται από το άρθρο 17 του ν. 4208/2013 (Α’ 252) για την 31.12.2014 και προβλέπεται ότι μέχρι τη χορήγηση των αδειών ραδιοφωνικών σταθμών, οι νομίμως λειτουργούντες ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δύνανται να μεταβάλουν άπαξ τον χαρακτήρα του τηλεοπτικού τους προγράμματος σε μη ενημερωτικό, απευθύνοντας σχετική δήλωση στο ΕΣΡ.

Με την παρ. 5 ορίζεται ο τρόπος διαπίστωσης της κατοχής δεσπόζουσας θέσης σε συγκέντρωση ενημερωτικού και μη σταθμού, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της παραγράφουν 5 του άρθρου 2 του ν. 3592/2007 για τη συμμετοχή σε μη ενημερωτικά Μέσα.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, στις συγκεντρώσεις μη ενημερωτικών μέσων θα εφαρμόζεται το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού σύμφωνα με το ν. 3959/2011, που ελέγχει ad hoc τις συγκεντρώσεις.

Με την παρ. 6 διευκρινίζεται ειδικότερα το περιεχόμενο του προγράμματος των μη ενημερωτικών μέσων.

Με την παρ. 7 διευκρινίζονται οι όροι μετάδοσης μηνυμάτων για υπηρεσίες αστρολογίας από τηλεοπτικούς σταθμούς και καθορίζονται ειδικές ζώνες για την προβολή τους.

Με την παρ. 8 διευρύνεται η έννοια των επιτρεπόμενων ανακοινώσεων αυτοπροβολής του π.δ. 109/2010 και προστίθενται οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις του τηλεοπτικού οργανισμού που δραστηριοποιούνται σε καθορισμένες υπηρεσίες, συναφείς και συμπληρωματικές της τηλεοπτικής δραστηριότητας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ