ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

TZIXANTΑνησυχία προκαλούν στις κυβερνήσεις βαλκανικών χωρών οι πληροφορίες ότι έχουν στηθεί στις τάξεις των μουσουλμάνων κατοίκων φυτώρια φανατικών τζιχαντιστών και ότι στρατολογούνται άτομα, κυρίως νεαρά, που κατά εκατοντάδες πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ στο πλευρό των ομοϊδεατών τους, εκτελώντας ακόμη και επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν τις μυστικές υπηρεσίες χωρών όπως του Κοσόβου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ αλλά και της Αλβανίας να έχουν τεθεί σε συναγερμό, ενώ οι κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών φοβούνται μήπως το κύμα του τυφλού εξτρεμισμού των φανατικών μουσουλμάνων μεταφερθεί και στις χώρες τους.

Την περασμένη Δευτέρα οι κυβερνήσεις Κοσόβου και Σκοπίων μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, πήραν την απόφαση να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά δυναμικά το θέμα των φανατικών ισλαμιστών-εξτρεμιστών. Προχώρησαν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις και συνέλαβαν 57 φανατικούς μουσουλμάνους, από τους οποίους οι 17 όπως αναφέρθηκε, σχεδίαζαν επιθέσεις στο Κόσοβο και σε διεθνείς οργανισμούς.

Οι άλλοι 40 που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές κατηγορούνται ότι αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια της χώρας, αφού συνδέονται με δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις την ομάδα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και Ισλαμικό Κράτος που μέλη τους πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Σ’ αυτούς που συνελήφθησαν περιλαμβάνεται ο Μπουγιάρ Μπραχίμι, που είναι μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» και κατάγεται από την Κόσοβτσκα Μιτρόβιτσα ενώ είναι στενός φίλος με τον επικεφαλής των Αλβανών τζιχαντιστών που πολεμούν στη Συρία, τον Λαβντρίμ Μουχατζέρι, που κατάγεται από το χωριό Κάτσανεκ του Κοσόβου. Ο τελευταίος που φεύγοντας από το Κόσοβο έσκισε επιδεικτικά το διαβατήριό του, σε αναρτήσεις στο Facebook φαίνεται να συμμετέχει σε ενέργειες αποκεφαλισμού αντιπάλων. Οι δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις φέρεται ότι είχαν δημιουργήσει προγεφυρώματα στο Κόσοβο και στρατολογούσαν κόσμο μέσα από ένα παράνομο τζαμί στη συνοικία Τερμόκοσα στην Πρίστινα και μια οργάνωση για… ορφανά παιδιά στην Πρέβαλα. Ο Μπ. Μπραχίμι φέρεται ότι επέστρεψε τον Απρίλιο στο Κόσοβο και άρχισε να στρατολογεί κόσμο για το τζιχάντ.

Σύμφωνα με στοιχεία ξένων μυστικών υπηρεσιών στη Συρία βρίσκονται σήμερα πάνω από 600-700 τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια και ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς είναι Αλβανοί μουσουλμάνοι από το Κόσοβο, την περιοχή της κοιλάδας του Πέρεβο της Σερβίας, την ΠΓΔΜ αλλά και την Αλβανία. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν περί τα 300 άτομα από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Οι «νεοσύλλεκτοι» από τα Βαλκάνια φτάνουν στην Τουρκία και από εκεί περνούν στη Συρία.

Αντιμετώπιση με νομοθετικά μέτρα

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα τελευταία χρόνια στη Συρία έχουν σκοτωθεί 13 Αλβανοί στρατολογημένοι τζιχαντιστές από το Κόσοβο, 8 από την ΠΓΔΜ, 6 από την Αλβανία και ένας από το Πρέσεβο, ενώ έχουν δημοσιευτεί αναλυτικά και όλα τους τα στοιχεία.

Σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες όπως στο Κόσοβο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι κυβερνήσεις τους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πήραν τελευταία και νομοθετικά μέτρα που προβλέπουν την ποινικοποίηση της συμμετοχής των πολιτών σε ξένες στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις -προβλέπουν ποινή φυλάκισης ακόμη και 10 χρόνων- χωρίς όμως να καταφέρουν να περιορίσουν τη στρατολόγηση τζιχαντιστών. Πάντως οι συνήγοροι των συλληφθέντων στο Κόσοβο υποστηρίζουν ότι δεν ισχύει ο σχετικός νόμος που είναι ακόμη στη διαδικασία ψήφισης.

Μετά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Δευτέρας ο πρόεδρος του Κοσόβου Atefite Γιαχάγκα, είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να είναι ένα καταφύγιο για εξτρεμιστές και πηγή των εγκληματικών και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνταγματική τάξη.

Στα Σκόπια τα ΜΜΕ έδωσαν ιδιαίτερη δημοσιότητα στις συλλήψεις των εξτρεμιστών μουσουλμάνων στο Κόσοβο εκφράζοντας ερωτηματικά για το τι γίνεται και στη χώρα τους, θυμίζοντας τους 8-9 νεκρούς Αλβανούς τζιχαντιστές στη Συρία που κατάγονται από αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ. Επισημαίνουν επίσης τα πρόσφατα γεγονότα στο Τέροβο όπου σε διαδηλώσεις νεαρών Αλβανών ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της τζιχάντ και της δημιουργίας χαλιφάτου στην Ευρώπη.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ (ΕΘΝΟΣ)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com