Βαριές καμπάνες περιμένει τους 800.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα οποία κυκλοφορούν στο δρόμο αλλά δεν έχουν ασφάλεια. Σε πρώτη φάση θα λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών ειδοποιητήρια μέσω των οποίων θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα, τα οποία αν δεν καταβάλλουν, όπως και αν δεν πληρώσουν τα ασφάλιστρά τους, θα τους επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις.
Οσοι από τους 800.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων παρακούσουν κινδυνεύουν με βαριές κυρώσεις, όπως:
Αφαίρεση πινακίδων
Αφαίρεση άδειας ικανότητας του οδηγού
Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες
Το 14% των οχημάτων κυκλοφορούν στους δρόμους ανασφάλιστα
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτρης Ζορμπάς, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν μειωθεί με αφορμή τη νέα νομοθεσία και δεν ξεπερνούν τις 600.000. Σύμφωνα με τον ίδιο στο παρελθόν είχαν φθάσει ακόμη και το 1,5 εκατ. Ενώ από τους ελέγχους της Αστυνομίας διαπιστώνεται ότι το 14% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι ανασφάλιστα.
Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου 300.000 άνθρωποι με το προηγούμενο καθεστώς γυρνούσαν από εταιρεία σε εταιρεία, χωρίς να πληρώνουν εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια της νομοθεσίας επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο.
Αλλάζουν τα πάντα και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια
Πέραν των αλλαγών στα πρόστιμα και στις κυρώσεις, αλλαγές επέρχονται και στη σύναψη των συμβολαίων ασφάλειας και στις υποχρεώσεις που γεννώνται από αυτές.
Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:
Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας. Δηλαδή, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.
Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Μάλιστα, δια νόμου απαγορεύεται, πλέον, να παραδίδουν οι ασφαλιστικές στους ασφαλισμένους τα συμβόλαια, εάν οι τελευταία δεν έχουν πρώτα πληρώσει το ασφάλιστρο.
Καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης, Πλέον, το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης θα είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.
iefimerida.gr