ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 25% ΑΥΞΗΣΗ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙΟι δικαστικοί θα είναι οι πρώτοι που θα… βγουν από το Μνημόνιο και από τον Σεπτέμβρη κιόλας θα δουν τους μισθούς τους να επιστρέφουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012! Πρόκειται για την εφαρμογή των αποφάσεων του «Μισθοδικείου» που στις 31-12-13 έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές που είχαν υποστεί με τον νόμο 4093/12.

Την ίδια ρύθμιση περιμένουν και οι ένστολοι που δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ και εκτός από τις αυξήσεις περιμένουν και τα αναδρομικά μιας διετίας. Απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ περιμένουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές για τις δικές τους μειώσεις.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να καταβάλει τις μισθολογικές τους απώλειες και στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, που δικαιώθηκαν στα τέλη Ιουνίου από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αναμένεται και η κρίση της για τις περικοπές στις συντάξεις των υπολοίπων «ειδικών μισθολογίων», με εισήγηση του γενικού επιτρόπου να κριθούν και αυτές αντισυνταγματικές (ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών).

Η αυξήσεις στους δικαστικούς σημαίνει επιβάρυνση του προϋπολογισμού με 70 εκατ. το χρόνο, ενώ όταν εγκριθούν και τα αναδρομικά τους για την τελευταία 2ετία, θα υπάρξει μια επιπλέον επιβάρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ετήσια δαπάνη των 70 εκατ. ευρώ περίπου επιμερίζεται σε 49,5 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και 20,2 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους.

Μεσοσταθμικά η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 25% και οι νέες (μεικτές) αποδοχές αναμένεται να κυμαίνονται από 2.500 έως 8.000 για την κορυφή της πυραμίδας. Η αύξηση των βασικών μισθών συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (υπολογίζεται σε ποσοστό έως 60% επί του βασικού μισθού, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας), κατά 20% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το ΓΛΚ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ