4 ΑΞΟΝΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

καλλικρατηςΟ υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική Ερώτηση του Βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., Κυριάκου Βιρβιδάκη, σχετικά, τόσο με την επεξεργασία της δεύτερης φάσης του «Καλλικράτη», όσο και το προτεινόμενο Σχέδιο του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε για το μεν πρώτο θέμα, στους τέσσερις άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η δεύτερη φάση του «Καλλικράτη» και αναμένεται να αλλάξουν τα πάντα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) Α.Ε., έχει ολοκληρώσει ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την άμεση εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Προγράμματος «Καλλικράτης».

«Πρόκειται για έργα τα οποία έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Διοικητική Μεταρρύθμιση” και αναμένεται άμεσα η υλοποίησή τους» είπε ο κ. Ντινόπουλος, ο οποίος και ανέλυσε τους προαναφερόμενους τέσσερις άξονες.

Ενδεικτικά,

– ο πρώτος άξονας για τη στρατηγική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει δράσεις, όπως η βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των Ο.Τ.Α., η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, ο εξορθολογισμός της διαχείρισης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η βελτίωση της ποιότητας στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων,

– ο δεύτερος άξονας για τη λειτουργική αναδιοργάνωση των Δήμων περιλαμβάνει, κυρίως, δράσεις απλούστευσης των λειτουργιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών των Δήμων, αναδιοργάνωσης των οργανωτικών τους Μονάδων, καθώς και αναβάθμισης των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων,

– ο τρίτος άξονας αφορά στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους Δήμους, μέσα από την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες,

– ο δε τέταρτος άξονας αφορά στην προετοιμασία και υποστήριξη των Δήμων για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Ειδικές δράσεις θα υλοποιηθούν ενδεικτικά για την υποστήριξη των νησιωτικών και ορεινών Δήμων καθώς και για την περαιτέρω προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο. Τα ανωτέρω θα υλοποιηθούν μέσω της προώθησης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και απλούστευσης της εποπτείας που ασκεί η Κεντρική Διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, όσον αφορά στο Σχέδιο Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, το οποίο εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος, τόνισε, πως ήδη έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) καθώς και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε. και αναμένονται οι απόψεις τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ