ΨΙΧΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

tsiolosΜέτρα στήριξης των παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός του πακέτου αντιστοιχε;i σε 125 εκατομμύρια ευρώ και τα μέτρα θα εφαρμοστούν από σήμερα έως και τα τέλη Νοεμβρίου.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Dacian Ciolos καλύπτει προϊόντα όπως: τομάτες, καρότα, λευκά λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια.

Η παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν υπάρχουν επιλογές αποθήκευσης για τα περισσότερα από αυτά, ούτε εναλλακτικές αγορές διαθέσιμες. Το πακέτο των έκτακτων μέτρων περιλαμβάνει απόσυρση προϊόντων από την αγορά, ιδιαίτερα από την δωρεάν διανομή και αποζημιώσεις για περιπτώσεις μη συγκομιδής ή πρώιμης συγκομιδής.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα 18 Αυγούστου, όποιες ποσότητες αποσυρθούν από σήμερα καλύπτονται από τα μέτρα, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι

Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, δηλαδή η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεσε ο Γουέιτ, τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αναφερθεί αρχικά από την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή η κατάσταση θα συνεχίσει να τελεί υπό παρακολούθηση και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης, ενώ είναι πιθανό και νέα προϊόντα να προστεθούν στη λίστα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ