Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ: ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΣΚΩΡΙΑΣΗ – ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ

ΣΙΤΑΡΙΚαμία αποζημίωση δεν πρόκειται να καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν φέτος χιλιάδες σιτοπαραγωγοί στον Δήμο Κιλελέρ και σε ολόκληρο το νομό Λάρισας, λόγω προσβολής των καλλιεργειών τους από σκωρίαση και σεπτορίωση.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, είχε μιλήσει εξ αρχής για πρωτοφανούς έκτασης πρόβλημα και είχε ζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστεί, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι οι σιτοπαραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια ζημιά και πρέπει να αποζημιωθούν.

Ο ΕΛΓΑ σε απαντητικό έγγραφό του προς τον δήμαρχο Κιλελέρ τονίζει μεταξύ άλλων: « Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής οι ζημιές από παθογόνο μύκητα σε καλλιέργειες σιτηρών δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.  Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ενισχύσεων οι ζημιές από φυτονόσους που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα, τα οποία δε μπορούν αποδεδειγμένα να αντιμετωπιστούν, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόβλημα προσβολής από παθογόνο μύκητα στην καλλιέργεια σιτηρών μπορεί να ελεγχθεί με την εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών ».

Σε δήλωσή του για την εξέλιξη ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, σημειώνει:   « Είχαμε επισημάνει ότι η φετινή προσβολή των σιτηρών από μύκητες ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο, μεγάλης έκτασης και μη αντιμετωπίσιμο φαινόμενο. Οι αγρότες μας υπέστησαν συντριπτικό πλήγμα και είναι σε απόγνωση, καθώς παρά τους ψεκασμούς που πραγματοποίησαν, η σοδειά τους καταστράφηκε και δεν είχαν κανένα εισόδημα από τον αλωνισμό των σιτηρών.

Επιτέλους, θα πρέπει οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και του ΥπΑΑΤ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν με κατανόηση και αλληλεγγύη τους πληγέντες σιτοπαραγωγούς και όχι να τους εγκαταλείψουν στην τύχη τους. Εμείς, επιμένουμε να ζητάμε αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες, αφού η ζημιά ήταν μη αντιμετωπίσιμη από τους παραγωγούς ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ