ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπισή του κατέθεσε ο Χρ. Κέλλας

καταρροϊκόςΣυναγερμός έχει σημάνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού Λάρισας εξαιτίας της ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους κτηνοτρόφων του νομού για την εκδήλωση πιθανών κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια. Ηδη κτηνίατροι επισκέφθηκαν συγκεκριμένες εκτροφές και μετά από εξέταση της κλινικής εικόνας των ζώων προχώρησαν και σε αιμοληψίες

για να διαπιστωθεί και εργαστηριακά αν πρόκειται για κρούσματα της νόσου ή απλά η κλινική εικόνα ήπιων συμπτωμάτων μπορεί να είναι λανθασμένη.

Ασφαλείς απαντήσεις πάντως αναμένεται να δοθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας όταν και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ

Εν τω μεταξύ ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα.

Ο κ. Κέλλας έντονα προβληματισμένος για τα αυξανόμενα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που παρατηρούνται το τελευταίο τρίμηνο σε διάφορες περιοχές της χώρας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής ασθένειας, κάνοντας λόγο για πραγματική εξόντωση των κοπαδιών και για κίνδυνο εξάπλωσής της σε όλη την χώρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για 234 εστίες και 301 θανάτους ζωντανών, από την ασθένεια.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Θράκης  της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου που σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα όλες οι περιοχές από την εξάπλωση αυτής της ασθένειας.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται και ο «ερχομός» ενός κουνουπιού ακόμα πιο ανθεκτικού σε υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες, με τον φόβο για γρήγορη εξάπλωση, να είναι μεγάλος.

Η ως τώρα διαδικασίας πρόληψης μέσω των ψεκασμών που τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει, δεν επαρκεί, για αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητούμε την έγκριση για πρόγραμμα εμβολιασμού των ζώων για την άμεση προστασία τους, όπως εφαρμόζεται στην Ισπανία.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρειαστεί να επιδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από την ΕΕ και χρειάζεται μια κάποια διαδικασία σύνταξης του φακέλου, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες και γρήγορες κινήσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκαιρα.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Σε ποιες κινήσεις προσανατολίζεται το Υπουργείο, ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια και στις άλλες περιοχές, κάτι που αν συμβεί θα έχει οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους κτηνοτρόφους μας , όσο και για τα ταμεία του κράτους και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ