ΣΕ ΕΞΙ ΔΟΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑΣε έξι δόσεις θα καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την πρώτη να πληρώνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε διορθώσεις των τιμών υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα 4.000 οικισμών, ώστε η φορολογητέα αξία τους να υπολογίζεται με την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης

μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ 2013.

Ακόμη, το υπουργείο θα διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγώντας ταχύτερα την έκπτωση.

Στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ προέκυψε πως οι παρεμβάσεις στο φόρο θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν μόνον στα ακίνητα των οικισμών που οι τιμές τους ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού.

Για τις διορθώσεις στα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα των οικισμών θα ληφθούν υπόψη οι τιμές ζώνης που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2013. Η αλλαγή αυτή θα μειώσει τις βεβαιώσεις εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά 167 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους βουλευτές για την πρόθεση της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί σε έξι δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Ακόμη, συζήτησε μαζί τους το θέμα της χορήγησης έκπτωσης ή απαλλαγής από το φόρο, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκε το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες.

Συζήτηση έγινε και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματικών ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων, καθώς και για τη βιομηχανική στέγη. «Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες» προσθέτει.

Κατά το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαία η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου, για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Μάλιστα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου οι εκπτώσεις να δοθούν με τα κριτήρια και τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες καταβολής του κοινωνικού μερίσματος. Δηλαδή, εξηγεί το ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ τροποποιώντας το Ν.4223/2013, ώστε ακόμη και φορολογούμενοι με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία να λαμβάνουν την έκπτωση του 50% ή την πλήρη απαλλαγή.

Πάντως, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου θα εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται εντολές στη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση των δικαιούχων έκπτωσης και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ αμέσως μετά τη ψήφιση της τροπολογίας του ΕΝΦΙΑ από τη Βουλή.

Η τροπολογία που θα επιφέρει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και το εάν η τρόικα εγκρίνει να δοθεί έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του φόρου, κάτι που ωστόσο θα οδηγούσε σε μείωση εσόδων για το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι στην αντιπροσωπεία την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν οι βουλευτές Φ.Σαχινίδης και Θ.Μωραΐτης, Υπεύθυνοι Οικονομικών και Ανάπτυξης της ΚΟ αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος τύπου Δ.Καρύδης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης κυβερνητικού έργου Χ.Πρωτόπαπας και ο γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Β.Γερανιωτάκης.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 

Θ.Κ. (in.gr)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com