ΕΦΥΓΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 107 ΕΤΩΝ Ο ΕΜ. ΚΡΙΑΡΑΣ

ΚΡΙΑΡΑΣΤην τελευταία του πνοή άφησε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς – η γηραιότερη εν ζωή (μέχρι σήμερα) προσωπικότητα της χώρας. Πέρασαν 107 χρόνια από το Νοέμβριο του 1906 όταν γεννήθηκε γεννιόταν στον Πειραιά, ενώ τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Μήλο και τα εφηβικά στην Κρήτη.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή και εργάστηκε επί 20 συνεχή χρόνια στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών). Μεσολάβησε το Μόναχο και το Παρίσι κι ύστερα “ανέβηκε” στη Θεσσαλονίκη (Απο το 1950 οπότε εκλέχτηκε στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της).

Μέχρι το 1968 δίδασκε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία. Ηταν τότε που τον εξώθησε σε παραίτηση- συνταξιοδότηση η Χούντα.

Εκτοτε, ήταν …ομότιμος καθηγητής (συνταξιούχος) επι 45 χρόνια.

Απολύθηκε απ τη Χούντα αλλά, συνέχισε. Με τη σύνταξη του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας, με τη μαχητική στήριξη της δημοτικής και του μονοτονικού συστήματος (πρόεδρος της επιτροπής για το μονοτονικό το 1981), με τη συγγραφή και τις εκδόσεις και ένα μηνα πριν τα 103 του χρόνια τοποθετήθηκε στην τελευταία -τιμητική- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

“Φεύγοντας” ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς αφήνει πίσω του (για τους μελετητές και φοιτητές του) εκατοντάδες τόμους με πραγματείες, μελέτες , επιστολές, κείμενα, 14 τόμους του µνηµειώδους έργου “Λεξικό της Βυζαντινής Γραµµατείας”. Τη συνέχεια ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Ηδη εχει τυπωθεί και κυκλοφορεί ο 18ος τόμος…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ