ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ

254Κόκκινο συναγερμό από πορτοκαλί που ήταν πριν από λίγες ημέρες, και που είναι η υψηλότερη προειδοποίηση στην κλίμακα των πέντε σημείων της χώρας, εξέδωσε πλέον η Ισλανδία για το ηφαίστειο Bardarbunga.

Το Bardarbunga είναι μέρος ενός μεγάλου συστήματος ηφαιστείων που κρύβεται κάτω από τον παγετώνα Vatnajokull, πάχους 500 μέτρων, στην κεντρική Ισλανδία.

Οι αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η οποιαδήποτε έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα πάγου, θα μπορούσε να πλημμυρίσει την περιοχή βόρεια του παγετώνα.

Την Τετάρτη απομακρύνθηκαν αρκετές εκατοντάδες άτομα από την περιοχή καθώς σύμφωνα με τους γεωλόγους, 300 σεισμοί είχαν καταγραφεί από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η περιοχή, που βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 300χλμ από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή πάρκα.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull τον Απρίλιο του 2010 προκάλεσε κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου με ζημίες 1,5 δις και 2,5 δις ευρώ.

bbc.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ