ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ

περονοσποροςΜπορεί πριν από 15 περίπου μέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοίνωνε ότι θα ενισχυθούν οι αμπελοκαλλιεργητές για τις ζημιές που προκάλεσε στα αμπέλια τους ο περονόσπορος το 2011, έλεγε όμως τη μισή αλήθεια αφού απέκρυψε τις πραγματικές του προθέσεις, που δεν ήταν άλλες από τον αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων καλλιεργητών από το πρόγραμμα ενισχύσεων.

Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν και είχαν εκταμιευθεί τα χρήματα, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πριν από καιρό, δεν είχε γίνει καμία απολύτως ενέργεια από το υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, μέχρι τη στιγμή που επανέφεραν το θέμα στη Βουλή, με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι αγρότες στη Θεσσαλία περίμεναν ανακοινώσεις για τη διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών και για τον τρόπο που θα γίνει η καταβολή των ενισχύσεων, ήλθε η ανακοίνωση, ότι η Θεσσαλία αποκλείεται από το πρόγραμμα ενισχύσεων, αφού βάσει των δηλώσεων καλλιέργειας και συγκομιδής τα έτη 2008 -2009, 2009 – 2010 κι 2010 – 2011, δεν εμφανίζεται μεγάλη ζημιά που να δικαιολογεί ενισχύσεις.

Και εδώ είναι πλέον το ακατανόητο της απόφασης, αφού όταν κατατέθηκε ο φάκελος από ΕΛΓΑ και υπουργείο πριν από 2 τουλάχιστον χρόνια, η περιοχή είχε χαρακτηριστεί περονοσπορόπληκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συγκεκριμένη απόφαση πλήττεται ιδιαίτερα η περιοχή του Δαμασίου που είχε και τη μεγαλύτερη ζημιά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ενώ δεν είναι και λίγοι οι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου και του Αμπελώνα που επίσης αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ