ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων Λάρισας

παιδειαΤο υπουργείο προετοιμάζει το έδαφος για νέες «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» στο χώρο της εκπαίδευσης. Είναι πια φανερό ακόμη και στον πιο δύσπιστο και καλόπιστο ότι «επιχειρείται» συνολικά αλλαγή σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας εκπαίδευσης από την συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η «αλλαγή» αφορά τη δομή, το περιεχόμενο, το χαρακτήρα, την κατεύθυνση, τις εργασιακές σχέσεις, το μισθό, την σύνταξη. Ταυτόχρονα ο νέος Υπουργός με μπαράζ αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων σε καθημερινή βάση αλλά με συγκεκριμένη στόχευση, προετοιμάζει το έδαφος για νέες «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Το σκηνικό αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα και την απόγνωση χιλιάδων εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων. Οργανική θέση, μονιμότητα, μετάθεση, απόσπαση θα είναι πια «όνειρο θερινής νυκτός» για τους εκπαιδευτικούς.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προσπαθεί να ξεφύγει από τα φλέγοντα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και τις επιπτώσεις που έφερε η πολιτική τους και προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να μεταθέσει τις ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Δεν είναι καθόλου αθώες οι διάφορες «διαρροές» και οι απόψεις του Υπουργείου. Παραβλέποντας επιστημονικά και διδακτικά κριτήρια, αλλάζει και μοιράζει πρώτες και δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων σε διάφορες ειδικότητες προσπαθώντας να στρέψει τον ένα κλάδο ενάντια στον άλλο.

Το Υπουργείο καθυστερώντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις ελάχιστες έστω μεταθέσεις δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε μια σειρά διαδικασιών τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Το κουδούνι για άλλη μια φορά θα κτυπήσει και η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τεράστια προβλήματα.

Ο ταλαιπωρημένος εκπαιδευτικός του σήμερα διαφαίνεται όλο και πιο απόλυτα ότι γίνεται έρμαιο των συνθηκών. Κακοπληρωμένοι, ανασφαλείς, στο στόχαστρο της κεντρικής διοίκησης έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα με τα ήξεις αφίξεις του τοπικού ΠΥΣΔΕ. Ο μήνας εκπνέει και οι εκπαιδευτικοί καλούνται εκ νέου να υποβάλλουν αιτήσεις τοποθέτησης στις κενές οργανικές θέσεις.

Δυστυχώς τέτοιου είδους πρακτικές βλάπτουν την αξιοπιστία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη στη διοίκηση από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, η κατάργηση των περιοχών μετάθεσης και η μεγάλη μείωση των ομάδων σχολείων –χωρίς πρόβλεψη μεταβατικού σταδίου ώστε να ομαλοποιηθεί το σύστημα- δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι βιώνουν την ανασφάλεια με τον άλφα ή βήτα τρόπο σε εποχές δύσκολες και σκοτεινές, καταλαβαίνουμε πια ότι οι εκπαιδευτικοί γίνονται όλο και περισσότερο δεσμώτες που χάνουν τα κομμάτια της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού τους.

Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, να δώσουμε μαζικά και ενωτικά τη μάχη για να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ