ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ: ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ 30% ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΙΚΑ ΟΑΕΕ

συνταξειςΤο “μαχαίρι στο κόκαλο” θέλει η τρόικα στο θέμα των συντάξεων ζητώντας περικοπές που θα φτάσουν και το 30%. Αιτία για ακόμη μια φορά τα ελλείμματα των Ταμείων που έφτασαν στα ύψη μετά το “κούρεμα” των ομολόγων αλλά και την εκτίναξη της ανεργίας.

Η τρόικα μπορεί να μην έρχεται στην Αθήνα αυτή τη φορά, τίποτε όμως δεν άλλαξε. Οι απαιτήσεις μένουν και περιλαμβάνουν περικοπές που θα είναι δυσβάσταχτες για τους συνταξιούχους.

Το μαχαίρι στα “μπόνους” των συντάξεων φέρνει μειώσεις ως και 30%

Με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ κυριολεκτικά στο κόκκινο να έχουν ήδη απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης η τρόικα ζητά νέες περικοπές οι οποίες μπορεί να φτάσουν ως και το 30% σε πολλές περιπτώσεις.

Το πρώτο βήμα θα είναι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας η αύξηση των ορίων ηλικίας σε ό,τι αφορά στις πρόωρες συντάξεις. Για να μην μπορεί κανείς να βγει επί της ουσίας πρόωρα σε σύνταξη θα αυξηθούν τα όρια από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 20. Δηλαδή θα απαιτούνται αντί των 4.500 ημερών ασφάλισης 6.000 ημέρες ασφάλισης.

Αυξήσεις ως και 5 χρόνια στα κατώτατα όρι ηλικίας

Η … μεγάλη σφαγή έρχεται όμως με τα λεγόμενα μπόνους. Τα επιπλέον χρήματα δηλαδή που υπολογίζονται στις κατώτατες συντάξεις και που ανεβάζουν το ποσό της σύνταξης. Τα χρήματα αυτά είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων το 1/3 της σύνταξης και αυτά τα χρήματα η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι πλέον μπαίνουν στο στόχαστρο.

Στη διαπραγμάτευση στο Παρίσι αναμένεται να ζητηθούν περικοπές ώστε να μπορέσουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οι περικοπές όμως αυτές θα φέρουν πρωτοφανείς μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν και το 30%.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ