ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

probataΜε το χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν σήμερα από το ειδικό εργαστήριο οι ανησυχίες για κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές του νομού, αφού από τα 26 δείγματα αίματος που έστειλε η διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 20 Αυγούστου, τα 25 δείγματα εμφανίστηκαν θετικά στη νόσο.

Οι εκτροφές από τις οποίες έγινε αιμοληψία βρίσκονται στην περιοχή της Καλιπεύκης, ενώ λόγω της κλινικής εικόνας προβάτων και σε άλλες εκτροφές σε διάφορες περιοχές ελήφθησαν και άλλα δείγματα αίματος που στάλθηκαν για ανάλυση.

Οι κτηνίατροι μετά και την επιβεβαίωση των κρουσμάτων στην Καλιπεύκη εκφράζουν φόβους για εξάπλωση της νόσου και σε άλλες περιοχές του νομού, ενώ όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο λόγω της αδράνειας του υπουργείου όσο και λόγω της στάσης των ίδιων των κτηνοτρόφων.

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων ο νομός είναι πλέον και με τη βούλα σε καραντίνα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της διασποράς των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι σε καραντίνα έχει μπει όλη η χώρα.

Πρακτικά αυτό δεν επηρεάζει τους καταναλωτές, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για το γάλα ούτε για το κρέας αμνοεριφίων, αλλά μόνο τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να μετακινησουν τα κοπάδια τους ούτε να κάνουν αγοραπωλησίες χωρίς να υπάρχει η σχετική άδεια της διεύθυνσης Κτηνιατρικής που εκδίδεται μετά από αιματολογικό έλεγχο των εκτροφών.

ΚΑΥΣΗ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζώα που νοσούν από τον καταρροϊκό πυρετό θανατώνονται και πρέπει να οδηγηθούν σε καύση, ενώ στις εκτροφές πρέπει να γίνει συστηματική απολύμανση.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Τέλος πρέπει να πούμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε 23σέλιδο εγχειρίδιο για τη νόσο μέσω του οποίου κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι μπορούν να μάθουν τα πάντα για τη νόσο και την θωράκιση των κοπαδιών. Για να δείτε το εγχειρίδιο πατήστε ΕΔΩ

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ