ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Δ. ΓΕΛΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

γελαληςΟ βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, με αφορμή τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε πλήθος περιοχών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα της περιοχής μας αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για τον κτηνοτροφικό κόσμο, του οποίου το εισόδημα τα τελευταία χρόνια δέχεται απανωτά χτυπήματα λόγω των μνημονιακών πολιτικών, των φορολογικών μέτρων, την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, τη μη πληρωμή της εξισωτικής αποζημιώσεις και τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στη συνέλευση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, την Παρασκευή (22.08.2014), στο Τύρναβο, από τον Πρόεδρο και τον αρμόδιο κτηνίατρο, είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος ο καταρροϊκός πυρετός να προσβάλλει κοπάδια κτηνοτρόφων της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της χωρικής εξάπλωσης της νόσου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναδείξει το ζήτημα και έχουν καταθέσει ερωτήσεις στις 17.06.14 και στις 24.07.14στον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού αιγοπροβάτων, ζητώντας να συγκροτηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του. Το ΥΠΑΑΤ απέφυγε να απαντήσει, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει αποτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος για την οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή αλλά και χωρίς να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αντίστοιχων προβλημάτων.

Παρά το γεγονός ότι χάθηκε αδικαιολόγητα πολύτιμος χρόνος, είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας, η οποία έχει πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους και η θνησιμότητα σε ένα κοπάδι κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά (80%).

Για να επιτευχθεί ο έλεγχος της νόσου πρέπει να γίνει:

– Καταπολέμηση του εντόμου με τη συγκρότηση συνεργείων ψεκασμού την κατάλληλη εποχή και πριν να δημιουργηθεί το πρόβλημα.

– Αιματολογικός έλεγχος των βοοειδών που είναι φορείς και δεξαμενές του ιού χωρίς τα ίδια να νοσούν.

-Ψεκασμός του ζωικού κεφαλαίου συγχρονισμένα σε ολόκληρες περιοχές και σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

– Πρόσληψη κτηνιάτρων οι οποίοι θα εφαρμόζουν το πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού.

– Αποζημίωση και οικονομική στήριξη σε κτηνοτροφικές μονάδες πού έχουν ή θα παρουσιάσουν κρούσματα  καταρροϊκού πυρετού», κατέληξε ο βουλευτής”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ