ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΜε «όπλο» τον Ανδρέα, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά την αντεπίθεσή του, με αρχικό στόχο τη συσπείρωση των οπαδών του και με τελικό -αν και ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά- μάλλον την ίδρυση νέου κόμματος.

Στο Ζάππειο, τη Δευτέρα, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, με την ομιλία του «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου θα περιλαμβάνει πολύ… Ανδρέα! 

«Οι επιθέσεις που γίνονται κατά τρόπο πρωτοφανή κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ έχουν στόχο την ίδια τη δημοκρατία» φέρεται να εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της σημερινής ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη και επαναφέροντας το «αντιδεξιό κλίμα» αν και στηρίζει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Το έθνος και το χρέος

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Έκθεση παρουσιάζεται η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 που αναφέρει πως «ή το έθνος θα αφανίσει το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει το έθνος», ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος (που είναι και συντονιστής της Έκθεσης) θα παραθέσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το χρέος επί πρώτης θητείας του Ανδρέα Παπανδρέου μειώθηκε.

Θα παρουσιαστούν, επίσης, επιστολές του Ανδρέα προς τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου, το 1967, που του ζητάει να ακολουθήσει ριζοσπαστική πολιτική και να μην προχωρήσει σε συμβιβασμούς με το Παλάτι και τις ξένες δυνάμεις, σε μια εμφανή προσπάθεια να έρθει σε αντίθεση ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Ποιοι θα συμμετάσχουν

Με δεδομένο ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει στο Ζάππειο για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ο Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και παπανδρεϊκών έχει ξεσπάσει πόλεμος εντυπώσεων. 

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι συμμετοχές στη μια ή την άλλη εκδήλωση, αν και αρκετά στελέχη προτίθενται να συμμετάσχουν και στις δύο.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη προγραμματίσει επίσκεψη στις 3 του Σεπτέμβρη στο Λονδίνο και ως εκ τούτου δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με ομιλητή τον Ευ. Βενιζέλο, γεγονός που προϊδεάζει για μη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση με ομιλητή τον Γ. Παπανδρέου.
 
Ενδιαφέρον έχει και αν θα παραστεί στις εκδηλώσεις ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Θα τηλεφωνηθούν;

Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν ο Γ. Παπανδρέου θα τηλεφωνήσει σε Ευ. Βενιζέλο και Κ. Σημίτη, προκειμένου να τους προσκαλέσει στην εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας. Όπως ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει ο Ευ. Βενιζέλος σε σχέση με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, θα προσκαλέσει προσωπικά στελέχη όπως η Βάσω Παπανδρέου και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, όχι όμως και την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη, καθώς θεωρεί ότι έχουν διακόψει κάθε δεσμό με το κόμμα που αναδείχθηκαν.

Real.gr / Βασίλης Σκουρής

topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ