«ΓΙΑΤΙ Ο ΕΤΕΡΟΘΑΛΗΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ»

Robb Leech
Robb Leech

Ο ετεροθαλής αδελφός του Βρετανού κινηματογραφιστή Robb Leech, Richard Dart, έγινε ισλαμιστής εξτρεμιστής το 2009 και καταδικάστηκε στην Αγγλία για συνωμοσία με σκοπό την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών το 2012, αλλά ο Leech ποτέ δεν σκέφτηκε να τον εγκαταλείψει.

Αντ ‘αυτού, έστρεψε τον κινηματογραφικό φακό του στην εξτρεμιστική κοινότητα για να μάθει περισσότερα. Το αποτέλεσμα ήταν δύο ντοκιμαντέρ: «Ο αδελφός μου ο ισλαμιστής» και “Ο αδελφός μου ο Τρομοκράτης.”.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο όταν ακούν ότι πολίτες των δικών τους χωρών, στράφηκαν μακριά από τη Δυτική κοινωνία και εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, ή ISIL.

Αναφορές ότι ο δολοφόνος του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley, ήταν Βρετανός υπήκοος, έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι οι τρομοκράτες μπορεί να ζουν ανάμεσα σε φίλους και γείτονες σε δυτικές χώρες.

Ο Leech πιστεύει ότι η μετάβαση του αδελφού του στο ριζοσπαστισμό προέκυψε από το πουθενά. “Ήταν μάλλον ευάλωτος,” είπε, “Ήταν αρκετά μοναχικός. Προσπαθούσε να καταλάβει τον κόσμο και να βρει νόημα στη ζωή του. … Συνάντησε κάποιους από αυτούς, οι οποίοι –κατά κάποιο τρόπο- τον πήραν υπό την προστασία τους. ”

Είναι αλήθεια ότι η ISIL έχει στρατολογήσει νέους που «ήταν χαμένοι», και έχει χρησιμοποιήσει τα social media για να το πετύχει.

Ο Leech πιστεύει ότι η ISIL χρησιμοποιεί Δυτικούς σε …δραστηριότητες που παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα, όπως η εκτέλεση του James Foley, σαν μια μορφή προπαγάνδας. “Το γεγονός ότι ένας Βρετανός κρατούσε το μαχαίρι … στέλνει το μήνυμα: «Εσείς στη Βρετανία, αυτό το Ισλαμικό Κράτος είναι και δικό σας». ”

Παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες πρέπει να παλέψουν με την απόγνωση και την προδοσία που νιώθουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα νέα πιστεύω των αγαπημένων τους, ο Leech λέει ότι δεν έχει χάσει την αγάπη του για το Dart.

Παρά τις πεποιθήσεις του, λέει  «Πραγματικά τον αγαπώ.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ