ΒΑΖΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Απειλούνται με άμεση εκρίζωση 7.000 στρέμματα στην περιοχή του Τυρνάβου

ΑΜΠΕΛΙΣε αναγκαστική εκρίζωση των αμπελώνων τους θα υποχρεωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα χιλιάδες καλλιεργητές σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και αρκετοί στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου. Μάλιστα στον Τύρναβο υπολογίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα με 7.000 περίπου στρέμματα,

γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εξόντωση μια δυναμική καλλιέργεια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία και παράδοση. Το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μη εφαρμογής του κανονισμού και των οδηγιών της ελληνικής κυβέρνησης, αφού πρόκειται για εφαρμογή κανονισμού της Ε.Ε. στο πλαίσιο των περιορισμών και των ποσοστώσεων που προέβλεπε η ΚΑΠ που ολοκληρώθηκε.

Η ευρωπαϊκή οδηγία απαιτεί να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους χιλιάδες αμπελουργοί οι οποίοι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης απειλούνται με υπέρογκα πρόστιμα.

αμπελι1Ο κοινοτικός κανονισμός 479/2008 απαιτεί τα αμπέλια που φυτεύτηκαν χωρίς άδεια φύτευσης μετά τις 31/8/1998 να ξεριζωθούν με έξοδα του ίδιου του παραγωγού.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ στο στρέμμα! Και αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τις κοινοτικές εντολές, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα. Ήδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν σταλεί πριν από ένα και πλέον χρόνο οι σχετικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Γεωργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και σε πολλές περιοχές άρχισαν οι έλεγχοι.

Βάσει του κανονισμού προβλέπεται επίσης, οι αμπελουργοί που δεν έχουν άδεια φύτευσης απαγορεύεται να εμπορευτούν, να οινοποιήσουν και να αποστάξουν την παραγωγή τους, εκτός από όσους καλλιεργούν αμπέλια κάτω του ενός στρέμματος και χρησιμοποιούν την παραγωγή για δική τους κατανάλωση.

Στο αξιοσημείωτο και άκρως εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι παραγωγοί αυτοί είχαν γραφτεί στο «αμπελουργικό μητρώο», έβγαζαν άδεια για την παραγωγή του τσίπουρου, καταβάλλοντας τους ανάλογους φόρους, έκαναν δήλωση καλλιέργειας, ασφαλίζονταν στον ΕΛΓΑ και ξαφνικά το ίδιο το κράτος που έκανε όλα τα παραπάνω τους λέει ότι είναι παράνομοι.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ