ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

140Για χρόνια, τεράστιες πέτρες μετακινούνται στην κοιλάδα Death Valley της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ αφήνοντας πίσω τους –στη λασπώδη επιφάνεια της αποξηραμένης λίμνης – χαραγμένα μονοπάτια. Η κίνηση των βράχων έχει αποδοθεί σε εξωγήινους, σε μαγνητικά πεδία, ακόμη και σε φαρσέρ. Κανείς δεν καταλάβαινε πώς συνέβαινε, αν και πολλοί είχαν ασχοληθεί με το φαινόμενο.

Πέρυσι, οι ερευνητές, Richard Norris και James Norris, τοποθέτησαν στις πέτρες συσκευές GPS, περίμεναν και παρακολουθούσαν.

«Καταγράψαμε την πρώτη άμεση επιστημονική παρατήρηση της κίνησης των βράχων με τη χρήση GPS, σε συνδυασμό με ένα μετεωρολογικό σταθμό και time-lapse κάμερες,” έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoSOne.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, έγιναν μάρτυρες της κίνησης 60 βράχων σε όλη την περιοχή.

Ανακάλυψαν ότι ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου παγιδεύει τα βράχια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. το στρώμα αυτό λιώνει στον ήλιο, και στη συνέχεια ο πάγος, το νερό, και οι βράχοι μετακινούνταν με το φύσημα του ανέμου, κάνοντας τις πέτρες να μοιάζουν ότι κινούνται από μόνες τους.

“Η διαδικασία της κίνησης των βράχων που εμείς παρατηρήσαμε συμβαίνει όταν το λεπτό, τρία με έξι χιλιοστά στρώμα πάγου που καλύπτει τη λασπώδη περιοχή όπου υπάρχουν οι βράχοι, αρχίζει να λιώνει αργά το πρωί, και ταυτόχρονα φυσάνε πολύ ασθενείς άνεμοι” έγραψαν.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ