ΕΝΑΣ ΚΟΜΨΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ 40ΑΡΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΟ «ΤΙΜΟΝΙ» ΤΗΣ ΕΕ

309Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ επέλεξαν τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, ως τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ως τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

Τουσκ: Χρειάζεται συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης

Ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη.

Ακόμη, σε δηλώσεις του μετά τον διορισμό του ο Τουσκ επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς το ΗΒ», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής από τον Δεκέμβριο, έκρινε ότι η προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα της οικονομικής ανάπτυξης είναι κάτι εφικτό.

«Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ είπε επίσης ότι θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο διορισμός του στην προεδρία της ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον της Πολωνίας είναι στην ευρωζώνη και ότι η ημερομηνία που πιθανόν θα ενταχθεί σε αυτή θα καθοριστεί, και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Βαρσοβία, τόνισε ακόμη ο Τουσκ. Η Πολωνία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ο διορισμός του 57χρονου Τουσκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στον στρατηγικό αυτό θώκο που συμβάλλει στον συντονισμό των Συνόδων Κορυφής στέλνει επίσης ένα μήνυμα στη Ρωσία, καθώς η Πολωνία, μια χώρα που ανήκε άλλοτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα αυτή.

Μογκερίνι: Πρέπει να βρεθεί διπλωματική λύση στην Ουκρανική κρίση

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ονομάστηκε Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), δήλωσε απόψε ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει ανοικτή την οδό προς μια διπλωματική λύση της κρίσης στην Ουκρανία, ακόμη και καθώς προετοιμάζεται να επιβάλει νέες, βαρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Καθώς μελετάμε και εργαζόμαστε για (να επιβάλουμε) τις κυρώσεις, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την διπλωματική οδό ανοικτή. . . ελπίζοντας ότι ο συνδυασμός, ένας έξυπνος συνδυασμός (τους), μπορεί να είναι αποτελεσματικός», είπε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ανακοίνωση ότι ονομάστηκε η επόμενη επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

eirinika.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com