ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οι μακροσκελείς χαιρετισμοί των επισήμων προκάλεσαν και λιποθυμίες…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠαρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Κ.Τασούλα και χοροστατούντος του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου εγκαινιάσθηκε σήμερα το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Πρόκειται για ένα έργο ζωής της οικογένειας Γιώργου και Λένας Γουργιώτη, κάτι που επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, με έτος ιδρύσεως το 1974 και θεμελίωση το 1992 ενώ κατασκευαστικά το έργο ολοκληρώθηκε μόλις το 2008!

«Πρόκειται κυριολεκτικά για μια οδύσσεια…» παραδέχτηκε στις δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζεύγος Γουργιώτη που αποφάσισε να σχηματίσει μία σπάνια συλλογή άξια επαίνου, θαυμασμού και εκτίμησης.

«Είμαι χαρούμενος που παραδίδω σήμερα το Μουσείο στο Δήμο Λαρισαίων ενώ το υπουργείο θα στηρίξει τη λειτουργία του με τα μέσα που διαθέτει» τόνισε ο κ.Τασούλας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο Λαογραφικό Μουσείο καταγράφει, μελετά και προβάλλει τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή ενώ οι συλλογές του αριθμούν πάνω από 20.000 αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από το 15ο αιώνα ως τα μέσα του 20ουαιώνα.

Η επανέκθεση του υλικού φέρει την υπογραφή της μουσειολόγου κ.Λ.Χρυσικοπούλου.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας είναι το δεύτερο στη χώρα μετά το Μουσείο Μπενάκη, εγκαινιάσθηκε δε μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Έργο ζωής το μουσείο για την κ.Λένα Γουργιώτη, πρόεδρο του Δ.Σ, η οποία δεν παρέστη στην τελετή λόγω προβλημάτων υγείας. Έτσι η κεντρική ομιλία έγινε από τον αντιπρόεδρο της διοίκησης κ.Παπαθεοδώρου.

Ασφυκτικά γεμάτος ο χώρος της εκδήλωσης και λίγο η ζέστη, λίγο η ορθοστασία και οι … μακροσκελείς τοποθετήσεις ορισμένων οδήγησαν σε λιποθυμικό επεισόδιο ενός παιδιού.

Μπερδέματα και για τους διοργανωτές με τις προσφωνήσεις των δημάρχων. Έτσι δήμαρχος Λαρισαίων προσφωνήθηκε ο Κ.Τζανακούλης ο οποίος χαμογελώντας συνόδευσε το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Απ.Καλογιάννη στο βήμα για να λάβει ο ίδιος αργότερα το λόγο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Πολιτισμού κ.Τασούλας, ο δήμαρχος κ.Καλογιάννης, ο Περιφερειάρχης κ.Αγοραστός και ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Τζανακούλης.

Σε όλους καθώς και στο σεβασμιότατο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιο απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες εκ μέρους της διοίκησης του μουσείου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΣΟΥΛΑ ΓΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο σπουδαίο εύρημα δήλωσε ότι το ταφικό μνημείο στηρίζεται και συντηρείται. Οι εξελίξεις ακολουθούν τη ροή της αρχαιολογικής εργασίας και φυσικά μιλάμε για ένα μεγαλειώδες μνημείο, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή που αφορούσε στην κατάργηση της Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αντίθετα ενισχύεται αφού πλέον θα την αφορούν και τα Βυζαντινά ευρήματα.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ