ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΡΙΖΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

χαρακοπουλοςΤη σφραγίδα του για την εκρίζωση των οινοποιήσιμων αμπελώνων έβαλε ο νυν βουλευτής Λάρισας της ΝΔ και τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος ο οποίος μάλιστα ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού που απαιτούσε την εκρίζωση των αμπελιών πολλά από τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Τυρνάβου.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της ΝΔ ο κ. Χαρακόπουλος ως αναπληρωτής υπουργός έλεγε τότε:

«Η μη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 555/08 εκ μέρους της χώρας μας ενέχει τον κίνδυνο, ενόψει νέου κοινοτικού ελέγχου, δημοσιονομικής διόρθωσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Για τον λόγο αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξέδωσαν οδηγίες για τη συστηματοποίηση και την καλύτερη οργάνωση ελέγχων, που οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οφείλουν από την ισχύουσα νομοθεσία να διεξάγουν, και οι παραγωγοί, έγκαιρα, έχουν ενημερωθεί για τη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν προβλέπεται νέα διαδικασία τακτοποίησης, ενώ η απόκτηση δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε από το εθνικό αποθεματικό (δωρεάν), είτε από μεταβίβαση, είτε με δικαιώματα αναφύτευσης”, σημείωνε ο κ. Χαρακόπουλος, προσθέτοντας:

«συνεπώς οι παραγωγοί που -κατά παράβαση της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας- προέβησαν στη φύτευση αμπελώνων, δίχως να τηρήσουν τη νόμιμη διαδικασία, ανταγωνίζονται αθέμιτα τους αμπελουργούς που διαθέτουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης, διότι πωλούν τα παράνομα σταφύλια σε χαμηλότερες τιμές, επισύροντας στη χώρα καταλογισμούς και πρόστιμα από την ΕΕ για τις εν λόγω πρακτικές».

Ανάλογη απάντηση είχε δώσει και σε ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ που είχε φιλοξενήσει το paidis.com στις 21 Σεπτεμβρίου του 2012.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ