ΜΕ Κ. ΚΑΖΑΚΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΙΣ 12 -13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΝΕ«Ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με επιτυχία οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ με συναυλίες, αφιερώματα, μουσικό-θεατρικές εκδηλώσεις και προβολές ταινιών στις συνοικίες του Αγίου Γεωργίου, της Νεάπολης, του Αβέρωφ, της Χαραυγής, στα Ταμπάκικα αλλά και στα Φάρσαλα, στην Τσαριτσάνη, στον Αγιόκαμπο, στην Γιάννουλη, το Συκούριο, τον Τύρναβο και τη Νίκαια.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν τα ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα «Hot Rats», «Αταίριαστοι» και ο Βαγγέλης Βουλγαράκης των «Εναλλάξ».

Την Τετάρτη στις 3 Σεπτέμβρη το ταξίδι των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων κάνει στάση στον τελευταίο του σταθμό, στην Ελασσόνα στην πλατεία απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: αντιφασιστική εκδήλωση – «αφιέρωμα στον Έρνεστ Τέλμαν», πολιτική ομιλία από την Αθανασία Αγγελάκη, γραμματέα του Τ.Σ. υπαίθρου Λάρισας της ΚΝΕ και λαϊκό γλέντι με το νεανικό μουσικό σχήμα του Θανάση Τζίκα. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και έκθεση – Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 20:30.

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι πύλες του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Λάρισα που θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Σεπτέμβρη στην κοίτη του Πηνειού. Την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη τις εκδηλώσεις θα ανοίξει η συζήτηση για την τέχνη και τον πολιτισμό με ομιλητή τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο. Ενώ το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με την πολιτική ομιλία της Λουΐζας Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 40χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έχει βάλει τη σφραγίδα του και στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το αγκαλιάζουν κάθε χρόνο λαός και νεολαία, κατοχυρώνοντάς το στη συνείδηση και στην πράξη ως το μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό νεολαιίστικο γεγονός και αναδεικνύοντάς το σε θεσμό με βαθιές ρίζες και κύρος που αναβαθμίζεται και ανανεώνεται «κοιτώντας» στο μέλλον. Το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!».

Παρουσιάζουμε παρακάτω το πολύμορφο πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Λάρισα:

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου

Εναρξη εκδηλώσεων στις 20:00

Κεντρική Σκηνή

• Συζήτηση στις 20:30: «Στους καιρούς των αποφάσεων και η τέχνη πρέπει να αποφασίσει». Θα μιλήσει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος

• «Αναμνήσεις για τον Ε.Τέλμαν» της Ίρμα Τέλμαν, Αντιφασιστική Μουσικοθεατρική παράσταση από την Θεατρική και μουσική ομάδα της ΚΝΕ. Το ημερολόγιο μιας ολόκληρης ζωής τόσο δύσκολης μα και συναρπαστικής. Μία παράσταση γεμάτη «στιγμές» από την ζωή του Έρνεστ Τέλμαν, γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας την περίοδο του μεσοπολέμου και την δράση των Κομμουνιστών ενάντια στους ναζί μέχρι και το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

• Μεγάλη συναυλία με τους «Koza Mostra»

Λαϊκή Σκηνή

Λαϊκό – παραδοσιακό γλέντι, με τους: Σαρακατσάνος Μάριος (λαούτο-φωνή), Μπαλογιάννης Βασίλης (κλαρίνο), Μπαλογιάννης Κώστας (ακορντεόν), Σαραντινός Βασίλης (κρουστά – φωνή), Γάλλος Βασίλης (βιολί), Γάλλος Νίκος (μπουζούκι-φωνή).Συμμετέχει το χορευτικό από τον «Εξοραϊστικό Σύλλογο Πουρναρίου» και χορευτικά της Λάρισας.

Παιδότοπος

• Χειροτεχνία – κατασκευές

• Κουκλοθέατρο

• Μουσικοκινητικά Παιχνίδια

• Παιδική Παράσταση της ΚΝΕ: «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενείας Φακίνου

Μαθητικό στέκι

Στο στέκι θα πραγματοποιούνται παιχνίδια και δραστηριότητες. Ξεχωρίζει το παιχνίδι ερωτήσεων: «Quiz με θέμα τον φασισμό»

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου

Έναρξη εκδηλώσεων στις 20:00

Κεντρική Σκηνή

• Αφιέρωμα: «40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή». Μια μουσική αναδρομή στα τραγούδια που στιγμάτισαν το Φεστιβάλ. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Φωτιάδης (πιάνο), Λουκάς Αυγερινός (κιθάρα), Γιάννης Αυγερινός (ντραμς), Ηλίας Νικολαΐδης (μπάσο-φωνή) και οι ερμηνευτές: Δέσποινα Μαύρου, Ελισάβετ Ριζαριώτη, Θωμάς Τοπουζλής

• Στις 21:30 Πολιτική ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

• Συναυλία με το Hard Rock σχήμα από την Λάρισα: «Hot Rats»

• Μεγάλη συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη

Λαϊκή Σκηνή

Λαϊκό – ρεμπέτικο γλέντι, με τους: Φώτης Παπανικολάου (κιθάρα-φωνή), Γιάννης Σωτήρης (μπουζόυκι), Μένη Στεργιούλα (φωνή), Νατάσσα Στεργιούλα (κρουστά).

Παιδότοπος

• Πειράματα

• Αφήγηση παραμυθιού

• Παιδική Παράσταση της ΚΝΕ: «Λιχουδοχώρα» της Τ. Καζαντζίδου

Μαθητικό στέκι

Στο στέκι θα πραγματοποιούνται παιχνίδια και δραστηριότητες. Ξεχωρίζει η παρουσίαση δρώμενου από μαθητές: «Οι τράπεζες μας διώχνουν από τα σπίτια μας… Η τράπεζα θεμάτων μας διώχνει από τα σχολεία!»

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν:

• Στέκι ΑΕΙ – ΤΕΙ

• Εργατικό Στέκι, με δρώμενα για την ανεργία

• Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

• Στέκι πολιτισμού όπου θα γίνεται ενημέρωση για τον διαγωνισμό Αφίσας με θέμα τα «40 χρόνια φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή» καθώς και για την πρόσκληση δημιουργίας πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου με θέμα την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Με αφορμή την έκδοση του Κ.Σ. της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό» θα λειτουργεί για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων με το ίδιο θέμα.

Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη στα πλαίσια του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Αθλητισμό στο κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ (ΕΑΚΛ – αίθουσα βαρέων αθλημάτων).Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

18:00 – 20:00 Γνωριμία με μαχητικά Αθλήματα και την άρση βαρών Συμμετέχουν μέχρι στιγμής: «ΕΑΛ Πήγασος» (τμήμα πάλης), «Άτλας Λάρισας», «ΣΒΑ Λάρισας» (τζούντο)

20:00 – 21:00 Συζήτηση με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την φυσική αγωγή και τον αθλητισμό». Θα μιλήσει ο Πέτρος Κρίκης, μέλος του τμήματος αθλητισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Για όλα όσα αφορούν το 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν να ενημερώνονται από την καλαίσθητη και λειτουργική, ανανεωμένη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr.».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ