ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ

ΣΥΡΙΖΑ1Το θέμα της πλήρους απουσίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας αλλά και άλλων Περιφερειών της χώρας από τις επιλέξιμες περιοχές καταβολής ενίσχυσης για ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες που επλήγησαν το 2011 από περονόσπορο, έφεραν με ερώτησή τους, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Λαρισαίας βουλευτίνας Ηρώς Διώτη.

Όπως τονίζουν, η έκδοση της επίσημης ανακοίνωσης του ΕΛΓΑ «επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και μαζί τους χειρότερους φόβους των αμπελοκαλλιεργητών, ειδικά σε περιοχές όπου η καταστροφή ανερχόταν άνω του 60% της παραγωγής. Στις επιλέξιμες περιοχές για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια περιλαμβάνονται μόλις 20 ΠΕ, ενώ ολόκληρες Περιφέρειες, όπως η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη, απουσιάζουν πλήρως.

Οι βουλευτές έθεσαν επίσης θέμα για το ύψος των ενισχύσεων που θα δοθούν, καθώς η απόφαση της Κομισιόν στην οποία βασίστηκε η σχετική ΚΥΑ, «αναφέρει ξεκάθαρα ότι “ο προϋπολογισμός για το εν λόγω καθεστώς, ανέρχεται σε 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23 εκατ. προορίζονται για την αποζημίωση των γεωργών για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας του περονόσπορου της αμπέλου”. Στην ΚΥΑ η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 28.500.000 ευρώ, ενώ επίσης δεν φαίνεται ποιό ποσό έχει προϋπολογισθεί για την ενίσχυση των προσβληθέντων από περονόσπορο αμπελοκαλλιεργειών».

Απευθυνόμενοι προς τους συναρμόδιους υπουργούς, αιτήθηκαν να μάθουν γιατί η δαπάνη που προβλέπει η ΚΥΑ δε συνάδει με το συνολικό εγκριθέν ποσό από την Κομισιόν, ζητώντας παράλληλα τη διεύρυνση του πίνακα επιλέξιμων ΠΕ και σε άλλες περιοχές που είχε χτυπήσει ο περονόσπορος, καθώς και επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας.

«Ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική αγροτική οικονομία, καθώς η Ελλάδα εξάγει εξαιρετικής ποιότητας επώνυμα κρασιά, ΠΟΠ και ΠΓΕ, και θα έπρεπε να στηρίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο και όχι να πολεμιέται» καταλήγουν οι βουλευτές.

Να σημειωθεί πως την ερώτηση συνυπογράφει και η Τυρναβίτισσα Άννα Χατζησοφιά, βουλευτίνα Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ