ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ: ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΎ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΣΑΣ

ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΓια χρόνια, η μαύρη σοκολάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί θεωρούνται πέρα από  μια ρομαντική απόλαυση, ως ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις, γνωστές ως πολυφαινόλες, επιτρέπουν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Αν όμως οι πολυφαινόλες είναι αυτό που ψάχνετε, η μαύρη σοκολάτα δεν είναι πρώτη στη λίστα των τροφών που τις περιέχουν.

Σύμφωνα με το European Journal of Clinical Nutrition (EJCN), η μαύρη σοκολάτα περιέχει 1.664 χιλιοστόγραμμα πολυφαινόλες ανά 100 γραμμάρια. Αυτό τη βάζει στην 8η θέση από τις 100 κορυφαίες τροφές. Το κακάο σε σκόνη βρίσκεται στην 4η θέση, με 3,448 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια.

Τι βρίσκεται λοιπόν στην κορυφή της λίστας;

Ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά: Τα …γαρίφαλα!

88IΤο γαρίφαλο είναι με μεγάλη διαφορά η πιο πλούσια πηγή πολυφαινολών που υπάρχει. Με 15,188 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια (που είναι 15 γραμμάρια πολυφαινόλες για κάθε 100 γραμμάρια), το γαρίφαλο επισκιάζει τον πρώτο επιλαχόντα, την αποξηραμένη μέντα.

Τα γαρίφαλα κατατάσσονται πρώτα και στη λίστα των αντιοξειδωτικών, με 16,047 χιλιοστόγραμμα. Η σκόνη κακάο και η μαύρη σοκολάτα κατατάσσονται 24η  και 13η , αντίστοιχα, με 1,104 χιλιοστόγραμμα και 1,860 χιλιοστόγραμμα.

Για εσάς τους λάτρεις του κρασιού, 100 ml κόκκινου κρασιού βρίσκονται στην 53η θέση στις πολυφαινόλες και 39η για τα αντιοξειδωτικά.

Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μαύρη σοκολάτα;

Όχι ακριβώς. Οι λίστες της EJCN μπορεί να τοποθετούν τη μαύρη σοκολάτα πίσω από τα γαρίφαλα, αλλά κανείς δεν τρώει αυτά τα δύο σε ίσες ποσότητες.

Ακόμα κι αν τρώγατε μια κουταλιά της σούπας γαρίφαλο σε ένα γεύμα, ή -για κάποιο λόγο- τα τρώγατε σκέτα, θα παίρνατε μόνο 2,172 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών.

Μια συνηθισμένη όμως μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων δίνει -μόνο- 500 χιλιοστόγραμμα λιγότερες πολυφαινόλες.

Πείτε ό,τι θέλετε αλλά εμείς μάλλον θα προτιμήσουμε τη σοκολάτα. Και λίγο κρασάκι…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ