ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ

πασοκΣυμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου πλαισιωμένος από μια σειρά προσωπικοτήτων που προέρχονταν από τη γενιά της αντίστασης, του 114 και του Πολυτεχνείου, ανακοίνωνε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ενός κινήματος που το τοποθετούσε στο χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς.

Ο ιδρυτής μιλούσε τότε για ένα αριστερό, πατριωτικό κίνημα, ένα κίνημα των μη προνομιούχων Ελλήνων.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, το ΠΑΣΟΚ των αγώνων, του έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, μετεξελίχθηκε σε ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, με νεοφιλελεύθερες λογικές και πρακτικές, έγινε ένα κόμμα εξουσίας, αφήνοντας να γιγαντωθούν στους κόλπους του πρακτικές και φαινόμενα σήψης, διαπλοκής, διαφθοράς.

Μετά τα πρώτα χρόνια κυβερνητικής εξουσίας και με έναν Ανδρέα Παπανδρέου χτυπημένο από προβλήματα υγείας αλλά και από τον έρωτα για τη Δήμητρα, αναπτύχθηκαν μέσα στο κόμμα φατρίες και εκδηλώθηκαν προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις οι οποίες στα χρόνια του Κ. Σημίτη πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ειδικά στη μετάΣημίτη εποχή, όταν διεκδίκησαν την ηγεσία Γιώργος Παπανδρέου και Β. Βενιζέλος.

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ, που πλέον ήταν ένα κόμμα δήθεν σοσιαλιστών και κυρίως ένα κόμμα συμφεροντολόγων, καρεκλοκένταυρων στο οποίο πήραν κεφάλι οι πάσης φύσης διεφθαρμένοι γυρολόγοι, κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση που «χτύπησε» τη χώρα και μη έχοντας ούτε την ικανότητα ούτε τη διάθεση να ασκήσει μια εθνικά υπερήφανη πολιτική, παρέδωσε τα κλειδιά στα γεράκια του διεθνούς τραπεζικού κατεστημένο, το οποίο είχε φροντίσει να εισβάλει και στο ΠΑΣΟΚ από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήλθε και η επαίσχυντη συνεργασία με τη ΝΔ, ως φυσική κατάληξη, σε έναν συνασπισμό στον οποίο πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε υπάκουο δεκανίκι της νεοφιλελεύθερης παράταξης, αποδεικνύοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει τα στελέχη του είναι η παραμονή στις καρέκλες της εξουσίας.

Σήμερα λοιπόν 40 χρόνια μετά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης που τόσες ελπίδες είχε γεννήσει στον ελληνικό λαό και 33 χρόνια μετά την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του και το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να αυτοδιαλυθεί. Δεν έχει πλέον να προσφέρει απολύτως τίποτα στην ελληνική κοινωνία και στο λαό, αφού μόνο του επέλεξε να περάσει στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο που έτσι και αλλιώς έχει τον δικό του εκφραστή.

Όταν σε ένα κόμμα μέλη και στελέχη λειτουργούν με όρους γηπέδου ή χαμαιτυπείου και όταν δεν μπορούν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την κατάντια του τόπου και του λαού, είναι βέβαιο ότι η μόνη υπηρεσία που έχουν να προσφέρουν είναι να αποσυρθούν από την πολιτική σκηνή λέγοντας ένα μεγάλο συγνώμη για όλα όσα έκαναν.

Πρέπει να κατανοήσουν ότι όσο και αν επιχειρήσουν να στήσουν «ελιές», «καστανιές» ή οτιδήποτε άλλο, δεν υπάρχει για αυτούς χώρος στο πολιτικό τοπίο.

Ο κόσμος τους εμπιστεύθηκε, τον πρόδωσαν και τώρα θα τους καταδικάσει. Αλλωστε τίποτα πέρα από πελατειακές σχέσεις, σκάνδαλα, τακτοποιήσεις ημετέρων και καταστροφικές αντιλαϊκές πολιτικές, δεν έχουν να προσφέρουν.

Γιάννης Παιδής

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ