ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

Ανακοίνωση της σωματειακής επιτροπής και του σωματείου Εμπορούπαλλήλων

σμλαρισαΜόλις χθες το Δ.Σ του Σωματείου Εμπορουπαλλήλων και η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα Σ-Μ Λάρισα, απευθύναμε προειδοποίηση στους εργαζόμενους στα Σ-Μ Λάρισα, ότι οι εργοδότες, που τους έχουν απλήρωτους 14 μήνες και καταχρέωσαν την εταιρεία, οδηγώντας την στο κλείσιμο και ένα βήμα πριν την πτώχευση, επιστρατεύουν ορισμένα τσιράκια τους (προϊσταμένους) για να τους διασπάσουν

από τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και την διασφάλιση της δουλειάς τους και να τους κάνουν συνενόχους στα επιχειρηματικά τους παιχνίδια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει στην συνέλευση εργαζομένων που κάλεσαν ορισμένα τσιράκια της εργοδοσίας, σε κατάστημα της εταιρείας, το οποίο παρ’ ότι είναι κλειστό εδώ και καιρό, άνοιξε γι’ αυτό το σκοπό, με έγκριση των εργοδοτών.

Εκεί, αποδείχθηκε ότι ορισμένα τσιράκια της εργοδοσίας (προϊστάμενοι καταστημάτων), που ανέκαθεν στέκονταν εχθρικά προς το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πατώντας πάνω στην αγωνία των εργαζομένων, προσπάθησαν να στήσουν διασπαστική επιτροπή εργαζομένων, με σκοπό να κάνουν παρεμβάσεις για την ικανοποίηση, όχι των αιτημάτων των εργαζόμενων, αλλά των εργοδοτών!

Δηλαδή να διεκδικήσουν το κούρεμα των χρεών των εργοδοτών σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, δηλαδή όσα ζήτησαν οι εργοδότες στην σύσκεψη που οργάνωσε το Επιμελητήριο των ΕΒΕ πριν λίγες ημέρες. Για το ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 14 μήνες δεν είχαν να πουν τίποτα.

Πρέπει να γίνει σαφές σε κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο, ότι αυτή η ενέργεια ορισμένων εργοδοτικών (προϊσταμένων) για δημιουργία επιτροπής, δεν έχει στόχο την εξυπηρέτηση των εργατικών συμφερόντων, αλλά των εργοδοτικών και γι’ αυτό δεν πρέπει να παρασυρθούν μετά από όλα όσα έχουν υποστεί (μειώσεις μισθών, απλήρωτοι και πολλοί απολυμένοι ήδη).

Με τα ψέματα που λένε στους εργαζόμενους, ότι έτσι θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά την εταιρεία και ότι αυτοί που θα τους ακολουθήσουν θα έχουν δουλειά, επιχειρούν να σύρουν όσους εργαζόμενους περισσότερους μπορούν να παλεύουν για τα συμφέροντα των εργοδοτών, που βρίσκονται πίσω τους.

Αυτά τα τσιράκια των εργοδοτών που με εντολή τους, προσπαθούν να κάνουν διασπαστική επιτροπή για να διεκδικήσουν τα αιτήματα των αφεντικών, ήταν πάντα εχθρικοί στον συνδικαλισμό των εργαζόμενων, μάλιστα ένα άτομο απ’ αυτά εμφανίσθηκε παλιότερα σε συνέλευση εργαζομένων με κασετοφωνάκι να καταγράφει τι λέγονταν για να τα μεταφέρει στους εργοδότες!

Αυτά τα τσιράκια των εργοδοτών, όχι μόνο δεν συμμετείχαν ποτέ σε συνελεύσεις, σε καμία κινητοποίηση που οργάνωσαν το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων και η Σωματειακή Επιτροπή για τους εργαζόμενους των Σ-Μ Λάρισα, εδώ και 2 χρόνια για να μην περάσουν οι μειώσεις κατά 30% των μισθών με τις ατομικές συμβάσεις, οι απολύσεις, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά συναίνεσαν και βοήθησαν για να γίνουν οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις, στο όνομα να σωθεί η εταιρεία.

Τότε και τώρα προτρέπουν τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στις συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο, γιατί στην πλειοψηφία των Δ.Σ είναι εκλεγμένοι Κομμουνιστές συνδικαλιστές, θέλοντας μ’ αυτό να κρύψουν ότι είναι υποκινούμενοι από τους εργοδότες και προσπαθούν να διαχωρίσουν τεχνητά τους εργαζόμενους σε μπλε, πράσινους, κόκκινους για να τους ξεκόψουν από την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Αλήθεια αυτοί οι εργοδοτικοί (προϊστάμενοι), μπορούν να πούνε στους εργαζόμενους των Σ-Μ Λάρισα, αν ξέρουν έστω και έναν εργαζόμενο, όχι μόνο από τα Σ-Μ Λάρισα, αλλά και γενικότερα, που να απευθύνθηκε στο Σωματείο Εμπορουπαλλήλων και στο Εργατικό Κέντρο και να μην τον στήριξαν ή να του ζήτησαν να δηλώσει τι κόμμα ψηφίζει και ανάλογα να τον αντιμετωπίσουν;

Δεν θα βρούνε κανένα. Αυτά τα λένε για να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να τους κρατούν υποχείρια των εργοδοτών. Τέτοιο βρώμικο ρόλο παίζουν.

Ας πούνε στους εργαζόμενους των Σ-Μ Λάρισα, τι έκαναν αυτοί, όταν τα ταξικά Δ.Σ του Σωματείου Εμπορουπαλλήλων, η Σωματειακή Επιτροπή των Λάρισα και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αγωνίζονται εδώ και 2 χρόνια για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζόμενων στις ατομικές συμβάσεις και στις μειώσεις των μισθών κατά 30%, στις 135 απολύσεις που έκανε η εργοδοσία, όταν τους καλούσαν εδώ και 1 χρόνο να αντιδράσουν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που έφτασαν τους 14 μήνες;

Απλά έβαζαν πλάτη να περάσουν οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις και να κρατιούνται οι εργαζόμενοι έξω από τον αγώνα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Αυτό θέλουν να κάνουν και τώρα. Λένε να κινητοποιηθούν στην περιφέρεια και στον πρωθυπουργό, με τα αιτήματα των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων, όταν ήταν απόντες και απέτρεπαν και εργαζόμενους από τις κινητοποιήσεις στην αποκεντρωμένη διοίκηση, αλλά και στο υπουργείο εργασίας. Και μόνο ότι δηλώνουν ότι θα πάνε με το Επιμελητήριο που εκπροσωπεί τους εργοδότες και όχι με το Εργατικό Κέντρο, αντιλαμβάνεται κανείς το ρόλο τους, όσο κι αν προσπαθούν να τον κρύψουν.

Το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων, η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα Σ-Μ Λάρισα και το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλούν κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο, να μην πέσει στην παγίδα που τους στήνουν ακόμα μια φορά εργοδότες και τα τσιράκια τους. Την εταιρεία την καταχρέωσαν οι εργοδότες και αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι αν χαρίσει μέρος των δεδουλευμένων του και ότι αν κουρευτούν τα χρέη της εταιρείας ότι θα ξαναλειτουργήσει και θα τους πάρουν στην δουλειά. Οι εργοδότες δεν νοιάζονται για τα συμφέροντα των εργατών, αλλά τα δικά τους και το απέδειξαν πολλές φορές. Οι 135 συνάδελφοί τους που έχουν απολυθεί, παρά τις μειώσεις των μισθών και την 14μηνη απλήρωτη δουλειά το αποδεικνύουν.

Να απομονώσουν τα εργοδοτικά τσιράκια που ακόμα και τώρα που η επιχείρηση πάει να κλείσει, αυτοί πάνε να βάλουν πλάτη στους εργοδότες για να γλιτώσουν μέρος των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο σωματείο Εμπορουπαλλήλων, την Σωματειακή Επιτροπή που ίδιοι εξέλεξαν μέσα από συνέλευση τους, με την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Το Σωματείο Εμπορουπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο δεν πρόκειται να συρθούν πίσω από κανέναν εργοδότη και τα συμφέροντα του, θα είναι αταλάντευτα με τους εργάτες και θα αντιπαλεύουν όσους πάνε να τους ξεγελάσουν και να τους ξεπουλήσουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ