ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΆΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Γράφει ο Πέτρος Κρίκης, μέλος του τμ.  Φ.Α.& Αθλητισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα πλαίσια του 40ου Φεστιβάλ

ΚΡΙΚΗΣΗ Φ.Α. και ο Αθλητισμός κουβαλάνε μαζί τους την επίδραση των νομοτελειών που διέπουν το εποικοδόμημα κάθε κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Στην εποχή μας η Φ.Α. και ο αθλητισμός επηρεάζεται από τους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε κάθε φάση και ιδιαίτερα σήμερα σε περίοδο κρίσης έχουμε όξυνση των αδιεξόδων και των αντιφάσεων.

Σήμερα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος και μετά τις ανατροπές τις δεκαετίας του 90’ οι καπιταλιστές αποσύρουν τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, με σκοπό να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική εξουσία τους. Γι’αυτό μετατρέπουν τη Φ.Α. και την ενασχόληση με τον αθλητισμό από δικαίωμα σε εμπόρευμα για λίγους.  Για τον ίδιο ακριβώς λόγο μια σειρά από σπορ και αθλήματα με ιστορική παράδοση κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Το παράδειγμα με την πρόθεση της ΔΟΕ το 2013 να αντικαταστήσει το άθλημα της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το μπέιζμπολ που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, επιβεβαιώνει το λόγου το αληθές.

Η απόφαση της ΚΝΕ να πραγματοποιήσει εκδήλωση γνωριμίας με τα μαχητικά αθλήματα και την Άρση Βαρών έχει να κάνει και με την ανάδειξη των παραπάνω νομοτελειών και πως αυτές επιδρούν σε κάθε άθλημα. Στον καπιταλισμό αυτά τα αθλήματα δεν αποτελούν βασικό κορμό της Φ.Α στο σχολείο για την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας με μια σειρά από αξίες που τα διέπουν.

Με τον όρο πάλη εννοούμε όλα τα είδη της, ο αριθμός των οποίων είναι πολύ μεγάλος. Μέσα από τα είδη της πάλης υπάρχουν τα κλασσικά, (η Ελληνορωμαϊκή, η Ελευθέρα, αλλά και παραλλαγές όπως, το Σάμπο, η παραδοσιακή, το τζούντο κτλ) αλλά και διάφορες άλλες μορφές που απηχούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε λαού και τις παραδόσεις του όπως (παγκράτιο – Αρχαία Ελλάδα, Ζίου Ζίτσου – Ιαπωνία, Μάϊ Τάϊ – Ταϋλάνδη, Σούμο- Ιαπωνία). Γενικά η πάλη αποτελεί μέρος της παράδοσης κάθε λαού που βασίζεται στα πιο κύρια γνωρίσματα του και αποδίδει την κουλτούρα του.

Τα βαρέα αθλήματα όπως έχουν αφεθεί στη μοίρα τους από το κράτος, ενταγμένα στην αγοραία λογική πλέον, χρησιμοποιούνται για να εκκολάπτονται και εθνικιστικές ιδέες, φασίζουσες νοοτροπίες, τραμπούκικες λογικές, κτλ. Επειδή ο χώρος αυτός απευθύνεται στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας αφήνεται εσκεμμένα στη δίνη διαφόρων κυκλωμάτων της νύχτας και του υπόκοσμου για την εξυπηρέτηση των βρόμικων σκοπών τους, διαβρώνοντας νεανικές συνειδήσεις, βουλιάζοντάς τες στην σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος και της εκμετάλλευσης.

Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πολιτιστική πρόοδος μιας κοινωνίας στην εποχή μας είναι αδιανόητη χωρίς την πρόοδο της φυσικής κουλτούρας στον λαό και την νεολαία. Αυτό το συμπέρασμα έγινε πράξη κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη. Η φυσική κουλτούρα είχαν γίνει μέρος αξεδιάλυτο του εκπαιδευτικού συστήματος και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της επιστημονικής οργάνωσης της εργασίας και της δομής όλου του σοσιαλιστικού τρόπου ζωής. Η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος φυσικής μόρφωσης ήταν ένα μοναδικό επίτευγμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Στόχος του ήταν η ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας.

Η σοσιαλιστική εξουσία στην ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε την πάλη (με τις παραλλαγές της) ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της Φ.Α. στο σχολείο. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης οι κλασσικές μορφές πάλης αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος στο πρόγραμμα της Φ.Α. στην εκπαίδευση και διαπαιδαγωγούσαν νεανικές συνειδήσεις με τις αξίες και τα ιδανικά της άμιλλας, της συντροφικότητας, της αντοχής στις δυσκολίες, της μαχητικότητας κτλ. Η ενασχόληση με το άθλημα της πάλης επιδρά στην διανοητική, αισθητική, βουλητική αγωγή του ατόμου, στην αρμονική ανάπτυξή του, στην πολύπλευρη ανάπτυξη των φυσικών ιδιοτήτων (δύναμη – αντοχή –επιδεξιότητα – ευκαμψία). Ενός ατόμου που είναι έτοιμο για εργασία και προσφορά στην κοινωνική παραγωγή, με δημιουργικότητα και ενεργητική κοινωνικοπολιτική συμμετοχή. Προετοίμαζε την αυριανή βάρδια της εργατικής εξουσίας για να υπερασπιστεί την σοσιαλιστική πατρίδα και τις κατακτήσεις των λαών της.

Η σοσιαλιστική εξουσία διαμόρφωνε και εξασφάλιζε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν τα μαχητικά αθλήματα με παροχή στους ασκούμενους ειδικού εξοπλισμού δωρεάν, με προπονητές και ειδικούς στα σπορ που πληρώνονταν από το κράτος, με εξασφάλιση των εξόδων μετακίνησης και συμμετοχής στους αγώνες, με διευκόλυνση στην εργασία μέσω ειδικών απαλλαγών κτλ. Η «παλαίστρα» στην ΕΣΣΔ απόκτησε ξανά το ουσιαστικό της γνώρισμα, ήταν τόπος διαπαιδαγώγησης των νέων συνειδήσεων, του «νέου ανθρώπου» που ήταν απαλλαγμένος από τα μικροαστικά κουσούρια του καπιταλιστικού τρόπου ζωής.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία της Φ.Α. και του αθλητισμού που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του με μαχητικότητα. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη για τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και την δωρεάν παροχή της Φ.Α. και του αθλητισμού στην βάση ενός ενιαίου συστήματος βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες που θα καλύπτει τις ανάγκες όλου του λαού και της νεολαίας.

Η ΚΝΕ λοιπόν για δεύτερη χρονιά συνεχίζει στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 40ου Φεστιβάλ της αθλητικές δραστηριότητες, με σκοπό την επαφή και την γνωριμία με αθλήματα που έχουν παράδοση στη χώρα μας και που βρίσκονται στην εγκατάλειψη από την πλευρά του κράτους. Έτσι την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014 στις 18:00 στην αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων του ΕΑΚ στην Λάρισα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με αθλητικές επιδείξεις από αθλητικούς συλλόγους Ελευθέρας Πάλης, Τζούντο και Άρσης Βαρών, ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση  πάνω στις θέσεις του ΚΚΕ για την Φ.Α. και τον Αθλητισμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ