Τρία «καυτά» μέτωπα μένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι καθώς υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί για την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, για τις ομαδικές απολύσεις και για τους πλειστηριασμούς.
Οπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται στο Παρίσι, η τρόικα επιμένει στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέματα τα οποία παραμένουν – μαζί με το Ασφαλιστικό – “ανοικτά” στο τραπέζι για τη λήψη αποφάσεων έως τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. “Πρέπει να γίνουν αλλαγές και να ευθυγραμμιστείτε με ό,τι ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο” τόνισαν οι επικεφαλής της τρόικας στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τον απεργιακό νόμο.
Ο υπουργός πρότεινε – και οι επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχθηκαν – να πραγματοποιηθεί διάλογος – εξπρές για τον απεργιακό νόμο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε “ουδέτερο” έδαφος, με “ενδιάμεσο” το Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη και χωρίς να συζητηθεί το λοκ άουτ. Για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και το ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που έχει αναλάβει ισχυρό γνωμοδοτικό ρόλο αντί του υπουργού, ο Γ. Βρούτσης ζήτησε να δοθεί χρόνος προκειμένου να ληφθεί υπόψη η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου).
Στη συνάντηση των Παρισίων εξετάστηκαν, τέλος, η πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης και το σχέδιο των ενοποιήσεων των Ταμείων που προωθούνται και επαναβεβαιώθηκε η απόφαση να μην συζητηθούν στην παρούσα φάση νέες παρεμβάσεις αφού στα τέλη Οκτωβρίου η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκδώσει Μελέτη για τη βιωσιμότητα των συντάξεων – κλειδί για τις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον.
Οι πλειστηριασμοί
Διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα στο θέμα της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στο δημόσιο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με τους δανειστές, η ελληνική πλευρά επέμεινε η κατώτατη τιμή διενέργειας των πλειστηριασμών να είναι στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ εκείνοι πιέζουν για τιμή στο 1/3 της αντικειμενικής του ακινήτου.
Εξάλλου, σήμερα, αν και ο κ. Δένδιας επέστρεψε στην Αθήνα, δεν αποκλείεται η ελληνική αποστολή να θέσει το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για ένα χρόνο ακόμη.
Κατά τα άλλα ο κ. Δένδιας παρουσίασε χθες τις βασικές αρχές του σχεδίου ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές άκουσαν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη εκπόνησης νομοσχεδίου που θα διευθετεί τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια αλλά και τα λοιπά χρέη εταιριών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε το κείμενο των αρχών που έχει ετοιμάσει για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και λοιπών επιχειρηματικών χρεών, ενώ η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Να σημειωθεί ότι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει μέχρι τον Οκτώβριο τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των επιχειρηματικών οφειλών.