Οι πάνες μιας χρήσης κατασκευάζονται με μερικά από τα πιο άφθαρτα υλικά στη Γη, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκατοντάδες χρόνια στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ενώ για ένα μόνο μωρό χρησιμοποιούνται περίπου 8.000 πάνες. Όμως, μια ομάδα ερευνητών βρήκε έναν περίεργο τρόπο για να αποδομεί τις χρησιμοποιημένες πάνες.
Πώς; Καλλιεργώντας …μανιτάρια σε αυτές.
Οι επιστήμονες φύτεψαν μανιτάρια Pleurotus ostreatus σε μια ουσία που προέρχεται από χρησιμοποιημένες πάνες, και μετά από 10 με 12 εβδομάδες παρατήρησαν ότι το βάρος και ο όγκος της πάνας είχε μειωθεί έως και 80%. Για παράδειγμα, 1 κιλό από πάνες κατέληξαν να ζυγίζουν 200-300 γραμμάρια.
Παρά το γεγονός ότι ο κύριος σκοπός της καλλιέργειας των μανιταριών ήταν να αποδομήσουν τις πάνες, οι ερευνητές αποφάσισαν να …δοκιμάσουν την παραγωγή τους, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι πάνες αυτές δεν περιέχουν προσμείξεις ή παράσιτα, δεδομένου ότι είναι αποστειρωμένες.
Βρήκαν ότι τα μανιτάρια που προέρχονται από τέτοιου είδους καλλιέργειες, είχαν παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών, λίπους, βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως η μαγιά του εμπορίου.
Ωστόσο, τα μανιτάρια αυτά καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα, και δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, είπαν οι ερευνητές. Αλλά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα για τη διατροφή των βοοειδών.
«Τα συνθετικά υλικά στις πάνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μανιταριών, ενδεχομένως παρέχοντας θύλακες αέρα και δίνοντας έτσι χώρο στους μύκητες να αναπτυχθούν», είπαν οι ερευνητές. Τα πλαστικά υλικά θα μπορούσαν αργότερα να ανακυκλωθούν, ενώ τα υπολείμματα του υπεραπορροφητικού πηκτώματος από τις πάνες θα μπορούσε να προστεθεί σε εδάφη που δεν κρατούν υγρασία, για να μειωθεί η ποσότητα αρδευτικού νερού που χρειάζονται.