ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

NITRIKAΤον συντονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των ιδιωτών μελετητών, ώστε να τακτοποιηθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην «φόρμα» του ΟΠΕΚΕΠΕ στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, καθώς και οι κ.κ Χρήστος Σιδερόπουλος και Γιώργος Καλφούντζος.

Στη σύσκεψη αναδείχθηκαν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον διασταυρωτικό έλεγχο της φόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω της πολυπλοκότητας του προγράμματος και της ύπαρξης 151 διαφορετικών κωδικών. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα 1000 αγρότες περίπου να έχουν κάνει ενστάσεις ενώ περίπου 400 έχουν βρεθεί με μηδενική πληρωμή. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για ένα πολύπλοκο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν έλαβε υπόψη την σχετική ΚΥΑ και για λάθη στην παραμετροποίηση του συστήματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης καθώς και πολλές ενστάσεις. Είχαμε μια συνάντηση με τους υπηρεσιακούς μας παράγοντες, με αγρότες και με μελετητές, για να δούμε τα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Υπάρχουν προτεινόμενες λύσεις, οπότε πηγαίνουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ένα σχέδιο για να λύσουμε τα όποια προβλήματα και να βάλουμε τις βάσεις για τα μελλοντικά αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα και στο μέλλον. Μάλιστα θα προτείνουμε και ένα νέο πρόγραμμα στο Υπουργείο, αλλά ταυτόχρονα και να βάλουμε νέες υγιείς βάσεις και να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών, μέσω της παραγωγής».

Ο περιφερειάρχης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα το πρωί, ώστε να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό, ενώ σημείωσε ότι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση για την προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά, περιοχών και την εξαέρωση της αμμωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πιο ελαστικό με τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν ευθύνη στο αποτέλεσμα του διασταυρωτικού ελέγχου, ενώ σημείωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει τα όσα προβλήματα εμφανίστηκαν στην «φόρμα» του ΟΠΕΚΕΠΕ να συνεχιστούν και στα επόμενα χρόνια.

Κατά την σύσκεψη εκφράστηκε επίσης η ανησυχία για τις άλλες δυο κατευθύνσεις του Μέτρου 214, δηλαδή τις πληρωμές για την βιολογική καλλιέργεια και την βιολογική κτηνοτροφία, ζητήματα τα οποία πρόκειται να τεθούν στη σύσκεψη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ