ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

proedreiotyrnaboyΚάθε άλλο παρά ήρεμη ήταν η σημερινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου που είχε σαν αποκλειστικά της θέματα την εκλογή προεδρείου δ.σ., Οικονομικής Επιτροπής, Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και αντιπροσώπων στη συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος σε σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θεωρώ ότι από τη σημερινή μας συνεδρίαση πρέπει να προκύψει ένα προεδρείο του δημοτικού μας συμβουλίου το οποίο θα εγγυάται τον πολιτικό πολιτισμό, την προαγωγή της δημοκρατίας και της συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων, θα διασφαλίζει την πολυφωνία και τη συνεργασία του οργάνου με τους πολίτες.

Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα προεδρείο αντάξιο της δημοκρατικής ιστορίας και του πολιτισμού του δήμου και των κατοίκων του.

dstyrn1Η σημερινή συνεδρίαση που σηματοδοτεί και την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, γίνεται σε μια περίοδο στην οποία η αυτοδιοίκηση βάλλεται και στοχοποιείται και είναι αναγκασμένη να λειτουργήσει με ελάχιστους πόρους και με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχων και επιτήρησης, στοιχεία που βάζουν σε κίνδυνο και αυτόν τον ίδιο το ρόλο της, ως προπύργιο της δημοκρατίας και ως πυλώνας άσκησης πολιτικών που θα στηρίζουν τους πολίτες ειδικά τώρα που η κρίση έχει χτυπήσει όλους μας.

Είναι χρέος μας να αντισταθούμε σε αυτές τις πρακτικές και να αγωνιστούμε μαζί με τους δημότες για την πρόοδο του τόπου μας.

Θεωρώ ότι με τη δική μας συνεργασία, με τη δική μας διάθεση για προσφορά και μαζί με τους δημότες και τους φορείς της περιοχής μας θα βάλουμε ένα λιθαράκι στην αναπτυξιακή προσπάθεια του δήμου μας.

Κυρίες και κύριοι αφού σας ευχηθώ για μια ακόμη φορά καλή θητεία θέλω να σας καλέσω να βρίσκεστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτά που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση και για να εμποδίσουμε περαιτέρω συρρίκνωση του ρόλου του δήμου μας.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα παλέψουμε σε αυτή κατεύθυνση».

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Στη συνέχεια και αφού το λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Ν. Μαλάκος υποστηρίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να παίρνει αποφάσεις προς όφελος του δήμου, οι σύμβουλοι της παράταξης “Δράση Πολιτών” αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, αφού, όπως εξήγησε ο επικεφαλής Στ. Ροντούλης, η διαδικασία που προκρίνει ο Καλλικράτης για την εκλογή οργάνων διοίκησης είναι διχαστική και ξεχωρίζει τις παρατάξεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Πάντως ο κ. Ροντούλης πριν αποχωρήσει έσπευσε να επαναλάβει ότι θα στηρίξει τη δημοτική αρχή όταν διαπιστώνει ότι τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

dstyrn2Με την έναρξη της συνεδρίασης κριτική στο δήμαρχο Π. Σαρχώση άσκησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ. Χατζηκράχτης, ο οποίος με αφορμή τα όσα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Σαρχώσης περί έλλειψης πόρων και ανάγκης αγωνιστικής διεκδίκησης, σημείωσε ότι «οι μάσκες έπεσαν και σήμερα η δημοτική αρχή που προεκλογικά υποσχέθηκε αναπτυξιακά έργα, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν πόροι».

Η κόντρα μεταξύ του δημάρχου και του κ. Χατζηκράχτη συνεχίστηκε και αργότερα, όταν με αφορμή την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηκράχτης ζήτησε να εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις στο όργανο και άφησε αιχμές για την παρουσία του κ. Σαρχώση, στη συνάντηση με αιρετούς που διοργάνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, χρησιμοποιώντας μάλιστα και την έκφραση «κ. δήμαρχε σας ορμήνεψε», κάνοντας το δήμαρχο να μιλήσει για απρέπεια από την πλευρά του κ. Χατζηκράχτη προς ένα θεσμικό και πολιτικό παράγοντα της χώρας που είναι μάλιστα και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, που όπως τόνισε, θα πρέπει να εκφράζει τον πολιτικό πολιτισμό και το δημοκρατικό αίσθημα που διακατέχει την τοπική κοινωνία του δήμου Τυρνάβου.

Οσον αφορά τις πρακτικές της κατανομής των εδρών στα όργανα διοίκησης ο κ. Σαρχώσης σημείωσε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να εξασφαλίζει δυνατή πλειοψηφία σε αυτά και τόνισε ότι και σε άλλες περιόδους, και όταν ήταν μαζί στην ίδια παράταξη, η εκπροσώπηση γινόταν με τον ίδιο τρόπο.

Οσο για τις αιχμές του κ. Χατζηκράχτη για προεκλογικές εξαγγελίες περί ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης υποψηφιότητας του κ. Σαρχώση, ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν είχε κρύψει ποτέ ότι ο συνδυασμός του στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Σε αυτές καθ’ αυτές τις διαδικασίες το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στην εκλογή προεδρείου το οποίο απαρτίζεται από τους:

Ρούλα Σουρλατζή – Ζαχαράκη πρόεδρο με 18 ψήφους.

Αθανάσιο – Σάμερ Αμάρι αντιπρόεδρο με 17 ψήφους και

Σοφία Μίγα – Ζερβού γραμματέα με 17 ψήφους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στην εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που προέρχονται από την αντιπολίτευση χρειάστηκαν να γίνουν τρεις ψηφοφορίες αφού η κάθε παράταξη επέμενε στον δικό της εκπρόσωπο και έτσι στην Τρίτη ψηφοφορία που απαιτούνταν απλή πλειοψηφία έγινε η εκλογή των μελών σε συνεργασία των παρατάξεων Μαλάκου και Ψύρρα.

Στην Οικονομική Επιτροπή που έχει πρόεδρο τον κ. Γιώργο Μπανταβάνη εκλέχθηκαν από την πλειοψηφία οι κ.κ. Δημήτριος Κουτσίνας, Φανή Λαγκιόλη – Μπίλιου, Σοφία Μίγα και Κώστας Χρυσοβέργης και από την αντιπολίτευση οι κ.κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος και Βασίλης Νταβαρούκας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχει πρόεδρο τον κ. Χρήστο Τσιόπα εκλέχθηκαν από την πλειοψηφία οι κ.κ. Κουλιός Κώστας, Φανή Λαγκιόλη – Μπίλιου, Μάριος Ρίζος και Βασίλειος Τάχας και από την αντιπολίτευση οι κ.κ. Στέλιος Χατζηκράχτης και Αθανάσιος Σάμερ Αμάρι.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΔ

Αντιπρόσωποι στη συνέλευση της ΠΕΔ πέρα από το δήμαρχο Παναγιώτη Σαρχώση που συμμετέχει αυτοδίκαια, εκλέχθηκαν οι Δημήτριος Κουτσίνας και Αλέκος Χατηκρανιώτης από την πλειοψηφία και Νίκος Μαλάκος από την αντιπολίτευση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ