ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

sporoi1Για δεύτερη συνεχή χρονιά η εθελοντική ομάδα «Σώζω Σπόρους» της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας»  έδωσε δυναμικό «παρών» στην Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων. Η φετινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε χώρο της Μονής Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς. Το Μοναστήρι μαζί με την κίνηση «Πελίτι» ήταν οι διοργανωτές της συνάντησης

στην οποία εθελοντικές ομάδες από πολλές περιοχές της Ελλάδας αντάλλαξαν  τους μικρούς θησαυρούς της ελληνικής γης. Οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο μείζον θέμα της διάσωσης των παραδοσιακών ποικιλιών και  να επισκεφτούν την έκθεση τοπικών παραδοσιακών, βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων.

Εθελοντές της ομάδας των «ΕνΠοΛ» που ασχολείται με τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών σπόρων, έχουν δημιουργήσει ήδη τράπεζα με μεγάλη ποικιλία σπόρων μετά από δύο χρόνια καλλιέργειας και συλλογής από διάφορες περιοχές της χώρας. Εκατοντάδες συσκευασίες με αυτούς τους σπόρους μοίρασαν δωρεάν σε ένα μεγάλο πλήθος ενδιαφερομένων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Μοιράστηκαν μεταξύ τους γνώσεις και μικρά μυστικά που κατέχουν μετά από πολυετή εμπειρία στην καλλιέργεια και φροντίδα των φυτών.

Όπως τόνισε ο συντονιστής της ομάδας «Σώζω Σπόρους»  κ. Αντώνης Κάστωρ, «η διάσωση και ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων είναι ένας τρόπος αποδέσμευσης από τους υβριδικούς σπόρους των εταιριών και την ανάγκη για επαναγορά σπόρων την νέα καλλιεργητική περίοδο. Με την καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων επιτυγχάνεται η ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση του παραγωγού αλλά και η διατήρηση της βιοποικιλότητας». Η δράση «Σώζω Σπόρους»  των Ενεργών Πολιτών Λάρισας έχει ως πρωταρχικό στόχο την  διάσωση παραδοσιακών σπόρων και την ευαισθητοποίησης των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο στόχος πετυχαίνεται με την καλλιέργεια σπόρων σε αγρόκτημα της Λάρισας, την πραγματοποίηση συναντήσεων ευαισθητοποίησης πολιτών και ιδιαίτερα δασκάλων και μαθητών και τη συμμετοχή σε γιορτές ανταλλαγής σπόρων.

Όσοι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση των Ενεργών Πολιτών Λάρισας μπορούν να απευθύνονται είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@energw.gr , είτε με επίσκεψη στη «Στέγη Αλληλεγγύης»,  Παναγούλη 37 και Μανδηλαρά, στη Λάρισα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ