ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ… ΠΟΥΑ ΚΑΙ ΡΙΓΕ;

55Όχι μόνο ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα παρουσιάζει τεράστια αύξηση, αλλά έχει αλλάξει και η …εμφάνισή τους, αφού τα περισσότερα πλέον είναι …πουά ή ριγέ.

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του πληθυσμού τους, αλλά και στην αλλαγή της εμφάνισής τους παίζει το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες, προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια, γι’ αυτό και πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ!

«Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Κυριάκος Σκορδάς.

Όπως διευκρινίζει, τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας.

«Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την… ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού» τονίζει χαριτολογώντας. Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, τα αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: πουά ή ριγέ!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ