ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ

dslarΣχετικά με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και επειδή αποσιωπήθηκαν οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης με κίνδυνο να προκληθούν συγχύσεις και να ενισχυθούν ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δε θέλει να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

και γι’ αυτό καταψηφίζει τα δίμηνα ή ότι κάνουμε ανέξοδη αντιπολίτευση με συνεχή άρνηση, επισημαίνουμε τα παρακάτω και σας στέλνουμε την τοποθέτηση του επικεφαλής της λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργου Λαμπρούλη στο δημοτικό συμβούλιο.

Επιγραμματικά:

Α) Η Λαϊκή Συσπείρωση όλα τα χρόνια μέσα και έξω απ’ το δημοτικό συμβούλιο, μαζί με σωματεία και φορείς, παλεύει για τη λειτουργία όλων των σταθμών, να μη μείνει κανένα παιδί εκτός, να υπάρχει επαρκής κάλυψη σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Β) Οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας και η κριτική μας στο δημοτικό συμβούλιο απορρέουν αποκλειστικά και μόνο απ’ την ανάγκη να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.

Γ) Ειδικά για το συγκεκριμένο πρόβλημα της κάλυψης με προσωπικό των σταθμών προτείναμε την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που δούλευε την προηγούμενη χρονιά, σε αντίθεση με την πρόσληψη εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις. Η συγκεκριμένη τακτική ακολουθήθηκε σε αρκετούς δήμους και επικαλεστήκαμε μάλιστα το παράδειγμα της εφαρμογής του απ’ τον Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη που καμιά σχέση δεν έχει με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους κομμουνιστές. Επομένως ας απαντήσουν οι «επαναστάτες» που στα λόγια σκίζουν τα μνημόνια γιατί δεν ακολουθούν προτάσεις που και στα πλαίσια της διαχείρισης είναι και ομοϊδεάτες τους ακολουθούν.

Δ) Η σημερινή δημοτική αρχή ούτε από παρθενογένεση προέρχεται ούτε υπεράνω κριτικής μπορεί να είναι.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Λαμπρούλη στο δημοτικό συμβούλιο:

To ότι για μια ακόμη χρονιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και μάλιστα σε οξυμμένο βαθμό λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Όσο και αν επιδιώκεται να παρουσιαστεί ως διαχειριστικό ζήτημα, στα πλαίσια του Δήμου, εμείς θεωρούμε ότι και αυτό το πρόβλημα δεν είναι ανεξάρτητο από τις γενικότερες εξελίξεις. Δηλαδή την επιτάχυνση της πορείας συρρίκνωσης του συνόλου των κρατικών υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών που με πρόσχημα την οικονομική κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τους.

Αυτή ακριβώς τη στρατηγική μείωσης των κοινωνικών παροχών που υπαγορεύει η ΕΕ και η κυβέρνηση, την υλοποιεί κατά γράμμα και η Τοπική Διοίκηση μέσω του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, τον ‘’Καλλικράτη’’.

Και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες ανάμεσα στη νέα και την προηγούμενη δημοτική αρχή που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα στη διαχειριστική λογική αφήνοντας στο απυρόβλητο τις στοχεύσεις και τις κατευθύνσεις της κεντρικής πολιτικής που προωθείται στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και στον δικό μας  Δήμο.  Δηλαδή τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών με συμβασιούχους υπαλλήλους για δίμηνα, πεντάμηνα, εντεκάμηνα, με το μπλοκάκι κλπ ή μέσω ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, με εθελοντές κλπ.

Να γιατί είναι υποκριτική και η θέση της Νέας Δημοτικής Αρχής για δήθεν στήριξη και προώθηση του αιτήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενώ στις προγραμματικές της θέσεις είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση κάλυψης των κενών με τις ανωτέρω μορφές περιστασιακής εργασίας.

Εμείς ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να δεσμευτεί ότι στη διάρκεια της θητείας της δεν θα φέρει καμία πρόταση για παράδοση των κοινωνικών υπηρεσιών στις ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, εθελοντές κλπ.

Θεωρούμε πως η Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα από όλα δικαίωμα των ίδιων των παιδιών, είναι απαραίτητη για την σωστή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και για την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Για αυτό πρέπει να βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να διασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση, η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονικό, παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα ανάλογο με την ηλικία των παιδιών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης διαμορφώνουμε την πρότασή μας για:

  1. Κάλυψη όλων των αιτήσεων των παιδιών και αυτών που είναι εκτός κριτηρίων, κατάργηση των τροφείων και αλλαγή των απαράδεκτων κριτηρίων επιλογής των παιδιών.
  2. Κάλυψη των αναγκών με προσωπικό μόνιμο, με σταθερή εργασία, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας και βελτίωση αυτού στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών.
  3. Ανανέωση των συμβάσεων (με όποια σχέση εργασίας είχαν οι εργαζόμενοι) συνεχώς, σε σύγκρουση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
  4. καταψηφίζουμε τα δίμηνα και ως σχέση απασχόλησης αλλά και λόγω του αντιπαιδαγωγικού-αντιεκπαιδευτικού τους χαρακτήρα.
  5. Ζητούμε να εξαιρεθούν οι ασκούντες  ‘’πρακτική’’ από το προσωπικό που υπολογίζεται για την κάλυψη αναγκών.

Με βάση τα ανωτέρω θεωρούμε πως:

  1. Η πρόταση  του Δήμου για το απαιτούμενο προσωπικό είναι κατώτερη των αναγκών του κανονισμού λειτουργίας.
  2. Σε κάθε τμήμα απαιτείται και βοηθητικό προσωπικό με χαρακτηριστικό παράδειγμα στα βρέφη (2 βρεφον/μοι+ 1 βοηθητικό), που δεν αναφέρεται πουθενά στο οργανόγραμμα.
  3. Είναι έωλο το επιχείρημα για κάλυψη του 70% των αναγκών από το ΕΣΠΑ, όταν η πολιτική κατεύθυνση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου είναι η μείωση. Ήδη έχουμε 30% μείωση μέσα σε ένα χρόνο. Και σε αυτή την κατεύθυνση έχει τεράστιες ευθύνες και η ΚΕΔΕ που ‘’ παζάρεψε’’ με την κυβέρνηση προτείνοντας ποσά από το ΕΣΠΑ, μικρότερα από τα περυσινά, ενώ η ίδια ομολογούσε πως δεν έφταναν για όλες τις αιτήσεις και για όλα τα βρέφη. Έτσι για φέτος συμβιβάστηκε στα 200 εκ. και θριαμβολογεί ενώ ζητούσε 250 εκ. Το αποτέλεσμα είναι να κοπούν παροχές στα παιδιά, ακόμη και από τη σίτιση, ώστε να ενταχθούν περισσότερα βρέφη στο πρόγραμμα.Να πώς συμβάλουν και οι αιρετοί, όπως και όλες οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο, που αποδέχονται στην πλειοψηφία τους αυτή την πολιτική στη μείωση των κρατικών δαπανών και αντίστοιχα στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας κοινωνικών υπηρεσιών, φορτώνοντας με νέα βάρη τη λαϊκή οικογένεια.

4. Θεωρούμε πως υπάρχει και διαχειριστική ευθύνη της Νέας Δημοτικής Αρχής, διότι τους τελευταίους τρεις μήνες προβάλλονταν στα ΜΜΕ πως είχε  αναλάβει ‘’θέση’’ δίπλα στο γραφείο του δημάρχου προκειμένου να ενημερωθεί, να ιεραρχήσει και να οργανώσει τη δουλειά. Αντί αυτού αναδεικνύεται πως η διαχειριστική λογική και οι αυταπάτες που καλλιεργούσε προεκλογικά, οδηγούν σε αδιέξοδα μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο της λειτουργίας των Δήμων που αιτιολογεί με την αποπροσανατολιστική λογική της ‘καμένης’ γης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ