ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση  προς τους υπουργούς Εργασίας, και Υγείας σχετικά με με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αφήνουν δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.  Στην ερώτηση αναφέρει:

«Ανασφάλιστοι παραμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι τα βιβλιάρια ασθενείας τους έχουν «λήξει» από τις 10 Ιουλίου. Πρακτικά, λοιπόν, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για την περίθαλψή τους. Με άλλα λόγια οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οδηγούν τους ανασφάλιστους στην καταβολή εισφορών για παροχές υγείας, δίχως ωστόσο να τις απολαμβάνουν.

Ειδικότερα, στο νομό Λάρισας, το πρόβλημα αγγίζει χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, κυρίως του πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι από τότε που συνταξιοδοτήθηκαν, κατέχουν ασφαλιστικά βιβλιάρια που θεωρούσε το ΙΚΑ. Στις 10 Ιουλίου, όμως το ΙΚΑ σταμάτησε να τους ανανεώνει τα βιβλιάρια και έστειλε έγγραφο στον ΟΑΕΕ ζητώντας του να αναλάβει αυτός τη θεώρησή τους, επειδή είναι δικοί του συνταξιούχοι.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει το μητρώο με τους συνταξιούχους αυτούς να μεταφερθεί στον ΕΟΠΠΥ, ώστε να ξέρει τι πληρώνει, ποια ποσά και σε ποιους. Το μητρώο όμως αυτό εδώ και 8 μήνες που ξεκίνησε η περιπέτεια των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, δεν έχει σταλεί στον ΕΟΠΠΥ και την ίδια στιγμή το ΙΚΑ αρνείται να τους απογράψει και να τους επικυρώσει τα βιβλιάρια ασθενείας. Σύμφωνα με το ΙΚΑ δεν μπορούν να απογραφούν, και συνεπώς δεν θα βγάζουν βιβλιάριο ΙΚΑ τα έμμεσα μέλη της οικογένειας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Ο ΟΑΕΕ στο από 12 Αυγούστου 2014 έγγραφό του αναφέρει ότι μόνο με τη μεταφορά του μητρώου παροχών από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΠΥ μπορεί να συνεχιστεί η ασφάλιση των συνταξιούχων αυτών, γιατί έτσι θα μπορούν να γίνουν διασταυρώσεις σχετικά με τις δαπάνες περίθαλψης που είχαν στο παρελθόν. Παρατηρείται, όμως, το παράδοξο το ΙΚΑ που έχει το μητρώο αυτό να μην το έχει μεταφέρει στον ΕΟΠΠΥ και ταυτόχρονα να μην τους θεωρεί τα βιβλιάρια ασθενείας, ώστε να αποζημιωθούν στη συνέχεια από τον ΕΟΠΠΥ.

Σε γενικές γραμμές ο ΟΑΕΕ υποστηρίζει πως αρμόδιος φορέας για την εξυπηρέτηση παροχών σε είδος για τους παλιούς συνταξιούχους που είχαν εκδώσει βιβλιάρια αορίστου χρόνου πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2012 παραμένει το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ όμως δεν μπορεί να θεωρήσει τα βιβλιάρια, ο ΕΟΠΠΥ δεν δέχεται τους ασφαλισμένους καθώς δεν διαθέτει τα μηχανογραφικά αρχεία παροχών του ΙΚΑ.

Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ. Οι συνταξιούχοι βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία πηγαίνοντας από το ένα Ταμείο στο άλλο και – το κυριότερο – μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επειδή η διαμορφωθείσα κατάσταση αγγίζει τα όρια της παράνοιας.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

• Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και κρατά εγκλωβισμένους και εν τοις πράγμασι ανασφάλιστους χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ