ΣΥΡΙΖΑ: ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

λαθρεμποριοΕρώτηση σχετικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Στην ερώτηση αναφέρουν: «Η κυβέρνηση, εν μέσω άγριας φοροεπιδρομής εις βάρος μισθωτών ελευθέρων επαγγελματιών και συνταξιούχων, δεν έχει να επιδείξει  ουσιαστικά αποτελέσματα στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, παρά τις συνεχείς μας ερωτήσεις και ανακοινώσεις, τις παρεμβάσεις παραγόντων του υγιούς  εμπορίου, αλλά και του Γ.Γ. Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλα.

Οι σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων από την παράνομη διακίνηση καυσίμων αποκαλύπτει έλλειψη πολιτικής βούλησης από την εκ μέρους της κυβέρνησης συνολικά  και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων υπουργείων. Και αυτό διότι, παρά την ψήφιση τον Αύγουστο του 2013 των σχετικών διατάξεων, σήμερα εκκρεμεί ακόμα η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος εισροών-εκροών σε όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του συστήματος διανομής καυσίμων.

Είναι σαφές λοιπόν ότι, κανένα ημίμετρο και καμία μερική νομοθετική βελτίωση δεν πρόκειται να αποδειχθεί αποτελεσματική στον περιορισμό του προβλήματος, χωρίς την δημιουργία ενός πλήρους ελεγκτικού μηχανισμού που να περιλαμβάνει όλα τα στάδια της διακίνησης, συμπεριλαμβανομένων τόσο των πρατηρίων όσο όμως και των ναυτιλιακών καυσίμων και των εξαγωγών και των διυλιστηρίων».

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Πόσα ακριβώς είναι τα εν λειτουργία πρατήρια στη χώρα; Πόσα πρατήρια έχουν διασυνδεθεί και αποστέλλουν στοιχεία στη ΓΓΠΣ; Πόσα πρατήρια έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα καταγραφής χωρίς να έχουν συνδεθεί; Πόσα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει το σύστημα αλλά δεν το έχουν ενεργοποιήσει; Πόσα πρατήρια δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα; Πότε προβλέπεται να εγκατασταθούν τα συστήματα X-RAY στα τελωνεία της χώρας; Πότε θα εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης, διαλυτών, κλπ) που αποτελούν υλικά πρόσμιξης στα υγρά καύσιμα; Πότε θα εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου στα θαλάσσια μέσα μεταφοράς ναυτιλιακού καυσίμου; Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετική ΚΥΑ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής; Πόσους ελέγχους για λαθραία ναυτιλιακά καύσιμα έχουν διενεργήσει τα ειδικά πλωτά μέσα του λιμενικού; Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί για τον εντοπισμό εικονικών εξαγωγών;

Με τι τρόπο θα γίνουν έλεγχοι στα αμαξοστάσια εταιριών με στόλους αυτοκινήτων, οι οποίες διατηρούν στους χώρους αυτούς δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων; Πότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και σύνδεση με την ΓΓΠΣ του συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διανομής και εμπορίας; Γιατί δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η Διυπουργική Επιτροπή των 7 Γραμματέων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, που με Εξαιρετικά Επείγουσα απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών συστήθηκε στις 27/6/2014, για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων;»

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com