Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΜΠΟΥΤΑΣΟι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπούτας, Αστέρης Χαλάτσης και Γεώργιος Λούμας με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το αναμενόμενο λουκέτο σε τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας, για τους όρους με τους οποίους ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, όπως και σε λίγες μέρες η νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε  την αποφασιστικότητα μας,  ότι στο μέτρο των δυνάμεων μας θα αντιπαλέψουμε από κοινού με το λαϊκό κίνημα της περιοχής μας, την μεσαιωνική πραγματικότητα που εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες βιώνουν, και που έχει να κάνει με την κατάσταση στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

Αυτή η κατάσταση, εκφράζεται από τους παιδικούς σταθμούς, και την προσχολική αγωγή που οι υποδομές της δεν επαρκούν «ούτε για ζήτω», προχωρά στην συρρίκνωση των  ολοήμερων δημοτικών, συνεχίζεται στο ρημαδιασμένο σχολειό, που βαφτίσανε τα υπουργεία «νέο» και στο εξίσου ρημαδιασμένο «νέο» τεχνικό λύκειο και ολοκληρώνεται στο εξίσου υποχρηματοδοτημένο τριτοβάθμιο ίδρυμα, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

Καλούμε το λαό της Θεσσαλίας, να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Αυτή την κατάσταση κανείς δεν αρνείται αφού υπάρχει αντικειμενικά, δίπλα μας, μέσα στο σπίτι μας! Την κατάσταση δεν αρνούνται ούτε οι υπεύθυνοι που την υλοποιούν, η τωρινή Κυβέρνηση, που υπόσχεται «μερεμέτια», ενώ το οικοδόμημα της παιδείας ήδη τρέμει!

Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς! Το σχολείο – επιχείρηση που θα φυτοζωεί αν κι εφόσον ο σύλλογος γονιών το χρηματοδοτεί ή αν κι εφόσον ο δήμος – μάνατζερ του βρει τον κατάλληλο τοπικό επιχειρηματία – χορηγό, είναι το σχολείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Είναι το ακριβό σχολείο της αμάθειας, που στεγνώνει την σκέψη του μαθητή, και που τον βασανίζει με άχρηστες πληροφορίες που πρέπει να παπαγαλίζει και ελάχιστη αληθινή γνώση- μόρφωση. Την εκμάθηση αυτών των πληροφοριών και όχι την καλλιέργεια κριτικής ικανότητας ελέγχει η «ιερά εξέταση» της τράπεζας θεμάτων, που φέτος στην περιοχή μας, άφησε μετεξεταστέους το 22% του μαθητών!

Αυτή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετατρέπει την παιδεία σε ακριβό εμπόρευμα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της. Αυτή η στρατηγική τους κατεύθυνση δεν αλλάζει όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξουν, δεξιές, αριστερές, ρόζ, πράσινες, όπως έγινε και σε όλη την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με βάση πρόταση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.) ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κλείσιμο 49 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αιτιολογία είναι ότι δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης γιατί διαθέτουν λίγους καθηγητές. Σ’ αυτά τα τμήματα συγκαταλέγονται και 5 τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Νοσηλευτικής και Ιατρικών Εργαστηρίων στη Λάρισα, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα, Πολιτικών Μηχανικών στα Τρίκαλα) καθώς και το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν συνέχεια όλων των αντιλαϊκών αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (νόμος πλαίσιο, σχέδιο ΑΘΗΝΑ, κ.λπ.) που εφαρμόζονται με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει στην ΕΕ και σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της στην Ελλάδα. Εντάσσεται στην στρατηγική της επιχειρηματικής δράσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την προσαρμογή της στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αποδεικνύεται ο ρόλος που παίζουν οι διάφορες αξιολογήσεις σαν όπλο της κυβέρνησης στην επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες. Υπεύθυνη για τις ελλείψεις καθηγητών είναι η κυβέρνηση και δε φταίνε σε τίποτα οι λαϊκές οικογένειες, για να στερείται στα παιδιά τους το δικαίωμα στη μόρφωση.

Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες να κινητοποιηθούν άμεσα μέσα απ’ τα σωματεία τους, τους συλλόγους τους να αποτρέψουν το κλείσιμο των σχολών των παιδιών τους. Να μην επαναπαυτούν σε δηλώσεις και αντιστασιακούς λόγους που θα βγάζουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Να μην εμπιστευθούν απατηλές υποσχέσεις που τυχόν δώσουν βουλευτές της κυβέρνησης και υπουργοί. Τα ίδια έκαναν και με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που ήταν το πρώτο κύμα κλεισίματος σχολών. Τώρα που έρχεται το δεύτερο κύμα με το ΑΘΗΝΑ 2, θα κάνουν τα ίδια για να χειραγωγήσουν τη λαϊκή αντίδραση, για να διευκολύνουν την κυβέρνηση και την ΕΕ να παραδώσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ζητούμε απ’ τον Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου να εντάξουν το θέμα για συζήτηση στην συνεδρίαση στις 16 Σεπτέμβρη. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενους σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ να οργανώσουν κοινό αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, για επαρκή αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ