Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

γελαλήςΟι «διορθώσεις» του ΕΝΦΙΑ αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζαμε, ότι δεν υπάρχουν  αστοχίες, ή παραλείψεις παρά μόνο έλλειψη φορολογικής πολιτικής προς όφελος των  πολιτών οι οποίοι κινδυνεύουν με δήμευση της περιουσίας.

Τα αρνητικά στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε επισημάνει κατά την ψήφιση του σχεδίου νόμου. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Αλλά ευθύνες για τα άδικα και λάθος νομοσχέδια δεν έχει μόνο η κυβέρνηση και ο υπουργός που τα εισηγείται αλλά και οι βουλευτές που τα ψηφίζουν και σε τελική ανάλυση απολογούνται στους πολίτες.

Η τροπολογία, ελαφρύνει τη φορολογική επιβάρυνση σε κάποιες περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, μετά την κατακραυγή από τις τεράστιες διαφορές των εκκαθαριστικών του 2014 σε σχέση με τον Φ.Α.Π. των προηγούμενων ετών και καταργεί, τον απαράδεκτο όρο να είναι κάποιος φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος προκειμένου να έχει έκπτωση ή απαλλαγή.

Αλλά αυτό δυστυχώς δεν αρκεί.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα που αρχικά πληρούσαν τις προϋποθέσεις για έκπτωση 50% στο ποσό του φόρου, χάνουν την έκπτωση επειδή η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τα όρια που προβλέπει η νέα ρύθμιση.

Ακόμα περισσότεροι ιδιοκτήτες  με χαμηλά εισοδήματα χάνουν το δικαίωμα για έκπτωση ή απαλλαγή καθώς αποσαφηνίζεται ότι στο εισοδηματικό κριτήριο μετρά και το τεκμαρτό εισόδημα, όπου είναι υψηλότερο από το πραγματικό.

Τέλος η  μείωση της τάξεως του 20% του φόρου στα ακίνητα που όλο το 2013 ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα και  κενά, είναι εμπαιγμός για τους  ιδιοκτήτες  που μέχρι πέρσι δεν πλήρωναν καθόλου χαράτσι. Εφόσον μάλιστα δεν ρυθμίζεται πότε και με ποια  διαδικασία θα διαπιστώνεται η ύπαρξη των δύο προϋποθέσεων ώστε  να δικαιούται κάποιος τη μείωση.

Σε ότι αφορά τα διατηρητέα κτίρια οι προσδοκίες κατέρρευσαν. Αντί για τα κτίρια απάλλαξαν το υπόλοιπο του οικοπέδου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com